Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 30. november 2020

Loomade tervist ja keskkonda säästvad söötmislahendused

Eesti erakapitalile kuuluv firma TeknEst OÜ on tegutsenud turul juba 20 aastat. Ettevõte alustas söödavalmistusseadmete, farmi- ja sigalaseadmete müügiga. Tänaseks oleme oma tegutsemisfookuse suunanud SCHAUMANN söödalisandite, farmiseadmete ja loomade elektrooniliste jälgimisseadmete müügile firmalt SMARTBOW.

Tänu meie partnerite teadmistele ja pikaajalistele kogemustele suudame Eesti farmeritele pakkuda edule suunatud kvaliteetseid tootelahendusi. Eriti tihedat koostööd teeme Kesk-Euroopa ühe mainekama ning üle 80 aastase ajalooga loomasöötade, silokindlustuslisandite jms. arendus- ja tootmisfirmaga SCHAUMANN.

Firma SCHAUMANN mitmekülgses tootevalikus on eriti rikkalik valik spetsiaalsöötasid, vitamiini-ja mineraalsöötasid nii veistele, sigadele, lammastele, kitsedele, hobustele kui ka kanadele ja seda nii tava- kui ka mahetootmisele. Kogu teadustöö ja tootearendus toimub Saksamaal asuvas firma enda teaduskeskuses ISF SCHAUMANN Forschung. Firma SCHAUMANN teadus- ja tootmisüksustes valmivad pre- ja probiootikumid kõikidele looma ja linnuliikidele ning silobakterid kõiki liiki silode tootmiseks.

SCHAUMANNi jaoks on jätkusuutlike majanduslike, ökoloogiliste ja sotsiaalsete aspektide kõrval keskmes alati looma heaolu. Kõik SCHAUMANNi välja töötatud söötmislahendused ja toimeained toetavad loomade tervist koos toodangu tõusmisega. Kõik tootearendused tehakse eesmärgiga tagada loomade heaolu ja tervis läbi vajaduspõhise ja loomatervisliku söötmise.

Firma SCHAUMANN tooteid kasutades on loomakasvatajatel võimalus piimatoodangu tõstmiseks loobuda söödaantibiootikumide lauskasutamisest ja vasikate haiguste ennetamiseks tugevatoimeliste antibiootikumide ennetavast mass-süstimisest. Lahenduse võti on targas pre- ja probiootilises söötmises, mis on looduslik ja tõhus terviseabi.

Viimasel ajal on ka Eestis esile tõstetud antibiootikumide kasutamise vähendamise vajadus. Euroopas on Eesti täna antibiootikumide kasutamise osas loomakasvatuses juhtival kohal. Risk arendada välja antibiootikude suhtes resistentsed inimestele ohtlikud bakteritüved on Eestis väga suur. Seetõttu peame vajalikuks tutvustada firma SCHAUMANN pre- ja probiootilist keskkonnabakterite vastast lahendust loomakasvatuses läbi tervisliku söötmise kontsept-tootepaketi.

Milliseid tooteid me 80-aastase ajalooga firmalt SCHAUMANN Eesti turul pakume?

Kindlasti tooteid, mis toetavad looduslikul moel vasika tervist algusest peale ja tõstavad lehma esmase ternespiima kvaliteeti vasikate immuunvastupanu tõstmiseks.

KALBI-tootesari edukaks vasikakasvatuseks

Kõik KALBI-tootesarja tooted sisaldavad pro- ja prebiootikume, mis aitavad noorel organismil kiiremini kuid samas tervislikult kasvada. Kasutades vasika esimestel elutundidel-päevadel-nädalatel KALBI–tootesarja tooteid koos soolestiku tervist toetava toimeainetekompleksi SGW-ga aitame vasikal immuunpuudulikkuse lünka täita ning noore organismi vastupanuvõimet keskonnamõjudele märgatavalt tõsta.

Looduslik toimeainetekompleks SGW

SGW-faktor stabiliseerib seedimist ja pärsib soolestikus kahjulikke mikroobe. Oluliselt paraneb kuivsööda tarbimine ja seeläbi loomade päevane kaalutõus. Vasikatel esineb märgatavalt vähem kõhulahtisust ning sellest põhjustatud kasvuseisakuid. Tulemuseks on jõulised, rõõmsalt kasvavad loomad ja oluliselt vähenenud haigestumiste arv.

Toimeainetekompleksi SGW kasutatakse vasikate spetsiaalsöötades ja täispiimaasendajates.

AMINOTRACE – orgaaniliselt seotud mikroelementide uus tase

AMINOTRACE on firma SCHAUMANN poolt valmistatud suure efektiivsusega orgaaniliselt seotud mikroelemendid. Looma organismi jaoks on mikroelemendid tsink, vask, mangaan ja raud ning teised kõrge jõudlusega loomadele väga olulised eluks vajalikud toitained. Nad avaldavad toimet ainevahetusele, paljunemisele, immuunsüsteemile, kasvule, arengule ja erinevate kudede uuenemisele. Väga aktiivsed vask-, tsink-, mangaan- ja raudbiglütsinaadid ning uuemad –bilüsinaadid on kaitstud seedetraktis teiste mikro- ja makroelementide kõrvaltoime eest ning see garanteerib nende praktiliselt täieliku omastamise.

AMINOTRACE mineraale söödetakse loomadele vastavalt toodangule ning tänu nende paremale omastatavusele on võimalik lisada 25–50% vähem raskemetalle nagu vaske ja tsinki ning mangaani ja rauda. Veiste söötmisel on üks suuremaid raskusi pakkuda optimaalses koguses mikroelemente, sealjuures kindlasti vältides nende keskkonnaohtlikult üle söötmist. Kasutades orgaaniliselt seotud mikroelemente AMINOTRACE on võimalik oluliselt tõsta loomade viljakust, udara- ja sõratervist ning immuunsust.

Mikroniseeritud tsinkoksiid vasika- ja põrsakasvatuses

Kõrge päevane juurdekasv ja elujõulisus on vasika- ja põrsakasvatuses peamised eesmärgid. SCHAUMANNi uus toimeaine MiZi on mikroniseeritud tsinkoksiid. MiZi parandab piimaperioodil juurdekasvusid, vähendab kõhulahtisuse ja hingamisteede haigustesse haigestumise riski, toetab immuunsüsteemi. Juba esimestest elupäevadest paraneb söödaväärindus ja juurdekasv.

Kõik SCHAUMANN’i piimapulbrid ja piimatäiendajad ning vasikate lisasöödad sisaldavad MiZi lisandit. Lisaks leiab MiZi kasutust ka sigade prestarterites ja söödalisandites.

Puhtalt mehaaniline töötlemine suurendab tsinkoksiidi pealispinda ja aktiveerib molekulaarset struktuuri ning avaldab E. coli-st tingitud põrsaste kõhulahtisuse korral sooletervisele efektiivset mõju. Põrsa seedesüsteemi stabiliseerimine koos raskmetallide keskkonda sattumise vähendamisega on loomade heaolu ja keskkonnakaitse tähtsateks aspektideks.

Ratsiooni optimeerimine RUMIVITAL’iga

Ensüümtoode RUMIVITAL toetab vatsas kiufraktsioonide seedet ja tõstab kiudusid lagundavate mikroobide toime efekti. Olenevalt ratsiooni koostisest tõhustab RUMIVITAL kas kiudude lõhustumist või parandab märgatavalt koguratsiooni orgaanilise aine seeduvust. Uuringud on näidanud, et RUMIVITALi kasutamise abil saab orgaanilise aine seeduvust suurendada keskmiselt 2,0-2,5 % võrra. Lüpsilehma tervisliku söötmise ning parema tasuvuse seisukohast on mõistlik põhisööda osakaalu ratsioonis suurendada ja jõusöödakoguseid vähendada.

Põhisööt peab olema parima kvaliteediga

Lisaks söödalisanditele kuulub meie tootevalikusse Euroopas enimmüüdud bioloogilise silokindlustuslisandi BONSILAGE tootevalik. Efektiivse ja kasumliku piimatootmise alustalaks on kõrge toiteväärtusega kvaliteetne silo. Meie tootevalikust on enim müüdumaks silokindlustuslisandiks BONSILAGE FORTE, millel on ainsana bioloogilistest silokindlustuslisanditest tõestatud ning DLG poolt antud klostriidiate vastast toimet kinnitav hinnang. Klostriidiate pärssimine piimaloomade söödas vähendab oluliselt ohtlike jääkide sisaldust piimas ja piimatoodetes, sealhulgas juustus.

Kõrgema kuivainega rohusilodele pakume BONSILAGE FIT G-d, millel on tõestatud toime moodustada silo käärimisprotsessi käigus propüleenglükooli. Tänu silost saadavale lisa energiale saame vähendada jõusööda osakaalu ratsioonis ning ennetame efektiivselt raske ainevahetushaiguse ketoosi tekkimise ohtu.

Teadaolevalt kasutatakse mõnel pool Euroopas söödaantibiootikume just selleks, et lehmad suudaksid vaatamata silokvaliteedile või valitud söötmislahendusele lüpsta rekordilisi piimakoguseid. Kahjuks toimub see kõik looma tervise arvelt, kuna söödaantibiootikumid võimaldavad jõusöödakoguseid ratsioonis suurendada üle loomade loodusliku taluvuse piiri. Tegelikult on see halb lahendus, sest pikas plaanis hakkab kannatama farmi majanduslik tasuvus. Lahenduseks on orienteeruda põhisööda kvaliteedi parandamisele ja loomade söötmisel lähtuda varutud silo tegelikest toitainelistest parameetritest.

Tänapäeval peavad söötmislahendused olema teadlikult suunatud ennetavale toimele, sest ennetamine on pikemas perspektiivis ainuõige lahendus. Halbade otsuste tegemisest ning töökorralduslikest vigadest tekkinud terviseprobleemid koos erinevate ainevahetushaiguste, jalahaiguste ja viljatuse raviga ning haigete loomade toodangu langusega on väga kulukas.

Firma SCHAUMANN tootevalikust leiab iga farm vastavalt oma tootmissuunale sobivad loomade tervist ning keskkonda säästvad tootelahendused.

TeknEst OÜ strateegia on pakkuda farmidele mitmekülgset tootevalikut koos edule suunatud söötmisnõustamisega. Meie meeskonda iseloomustab avatus, innovatiivsus ja arengumeelsus. Eduka ja järjepideva koostöö tulemuseks on rahulolevad kliendid.

Meie hoolime loomade tervisest!

TeknEst OÜ

Luige keskus, Luige baas, Kiili vald, 75404 Harjumaa

www.teknest.ee

Küsi lisa informatsiooni:

Ivar Lapa tel 50 61 500

Rainer Heinsar tel 53 049 500

Birgit Kivi tel 53 268 500

Arne Roosild tel 52 62 500

Erki Kurakin tel 53 027 500

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960