Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 14. juuni 2021

Virtuaalne Põllupäev 2021 toimub seal, kus oled Sina!

29. juunil algusega kell 13.00 toimub Eesti põllumeestele suunatud virtuaalne "Tipptegijate põllupäev", mida korraldavad Yara, Amazone, Corteva Agriscience ja Paali Seemnekeskus. Põllupäeva eesmärgiks on katta kõiki olulisi teemasid taimekasvatuses – seemned, väetised, biostimulaatorid, taimekaitse ja tehnika, millega kõik eelpool nimetatu taimedeni viiakse.

Virtuaalne põllupäev toimub Eestis juba teist korda ja seekord oluliselt laiemalt kui esimesel korral. Kui eelmisel Yara maailma laastava viiruse tingimustes virtuaalse põllupäeva ideega välja tuli, korraldati seda koostöös taimekaitse firmaga Bayer. Sel aastal löödi käed uute partneritega – jõuliselt Eesti turule sisenev tunnustatud taimekaitse ettevõte Corteva ja legendaarne Saksa põllumajandustehnika tootja Amazone. Virtuaalne põllupäev ja selle filmimiseks vajalikud põldkatsed on seekord rajatud Paali Seemnekeskuse põldudele.

Virtuaalne Põllupäev 2021 korraldusmeeskonna tuumik eelvõtetel Paali Seemnekeskuse põldudel
Foto: Kelly-Krette Kase

„Kui eelmisel aastal projekti kokku panema hakkasime, tundus kõigile ideaalne just taimekasvu teema ja sellega seonduv kooslus,” ütleb sündmuse peakorraldaja, Yara Eesti OÜ juhataja Marek Linnutaja. Seekordne päev on tema sõnul oma ülesehituselt veidi teise nurga alt – pigem on tegemist põllul toimuva vestlusringiga, kus ei keskenduta toodetele, vaid taimedele ja nende vajadustele. Samuti on suund rohkem praktilise lähenemisega ehk käsitletakse neid asju, millega põllumehed küll hooaja jooksul igapäevaselt kokku puutuvad, aga tihti kas ununema kipuvad või siis ei jõuta neisse süveneda.

Amazone põllutöömasinate maaletooja OÜ Jatiina juht Jaanus Põldmaa nendib, et praktilise töö näpunäidete ja soovituste kaasamine virtuaalsele põllupäevale on kindlasti vajalik, kuna ükskõik kui head ja kvaliteetsed on kasutatavad taimekaitsevahendid ja väetised, on valede töövõtetega võimalik kõik ära rikkuda.

Põllupäeva nimeks on „Tipptegijate põllupäev”, mida võiks põllumeeste vaatenurgast tõlgendada nii, et just nemad on need tipptegijad, kes meile toidu lauale toovad. Osalema oodatakse kõiki Eestimaa põllumehi, kellel on isu täis firmade müügijutust ning kes soovivad kuulata-vaadata pigem praktilisi nõuandeid ja nippe, mida neil igapäeva elus vaja läheb. Linnutaja lisab, et kuna põllupäev toimub juuni lõpus, ei pretendeeri see kuidagi „hetke aktuaalsusele“ ehk põllupäeval antud nõuannete põhjalt ei pea kohe põllule jooksma millegi pritsimiseks või tegemiseks.

„Pigem on meie üritus suunatud kohe-kohe algavale uuele hooajale, sest vaatamata sellele, et koristuse alguseni jääb põllupäeva hetkest suurusjärgus kuu aega, on ukse ees uue hooaja „avapauk“. On ju põllumehel vaja ära otsustada uue aasta kultuurid, välja valida sordid-seemned, tellida ära sügisväetised ja -taimekaitse ning teha otsused ja tellimused, et uueks kevadhooajaks jõuaks kohale uus taimekaitseprits või väetisekülvik,” selgitab Linnutaja. „Usume, et põllupäeval käsitletavad teemad on aktuaalsed ka kogu järgneva aasta ja aastate jooksul, selleks, et seda mitmeid kordi ka järele vaadata. Samas peaks olema pärast jaanipäeva just see hetk, kus põllumehel on aega natukene kergemalt hingata, enne kui juuli teisel poolel tõsine töö taas lahti läheb.”

Virtuaalse põllupäeva ülesehitus avardab põllumeeste võimalusi osalemisel, sest pole vajadust sõita teise Eesti otsa ja kulutada selleks terve suvine tööpäev. Lisaks saab rännata pildiga ajas tagasi ning vaadata just seda, mis sel hetkel põllul toimus, vaadelda taimi ja põlde, mis teinekord füüsilisel põllupäeval naabriga vesteldes jäävad kahe silma vahele.

„Loomulikult ei asenda virtuaalsus näost-näkku kontakte ja vestlusi oma kolleegide ning teiste põllumeestega, millest sageli kooruvad head lahendused ja teadmised, mille peale pole varem tulnudki. Ehk ideaalne kooslus oleks mõlemad – midagi virtuaalselt, aga midagi ka ikka läbi füüsiliste kohtumiste, sest parim väetis põllule on põllumehe jalajälg!” nendib Linnutaja.

VIRTUAALNE PÕLLUPÄEV 2021 projekti eesotsas on oma ala absoluutsed tipud:

AMAZONE – maailma juhtiv väetisekülvikute ja taimekaitse pritside tootja. Amazone esindaja Eestis on OÜ Jatiina, mille üks juhtidest, Jaanus Põldmaa, on ka Lechler pihustite esindaja.

CORTEVA AGRISCIENCE – lisaks oma väga hästi tuntud herbitsiidide paketile pakub ka uuenduslikke fungitsiide. Ettevõte siseneb jõulisemalt Eesti turule ja on selleks palganud just õige mehe, Priidu Adrijani.

YARA EESTI – maailma suurim väetisetootja, eesotsas virtuaalse põllupäeva idee maaletooja Marek Linnutajaga, kannab hoolt selle eest, et eelmisel aastal algatatud projektist saaks särav traditsioon.

PAALI SEEMNEKESKUS – seemnekasvataja Erik Paalmani juhtimisel paljundab mitmeid tuntud sorte. Vaatamata oma noorele eale on Eestis juba tuntud tegija ning alati olnud avatud uuendustele ja katsetamistele, et oma tootmist veelgi efektiivsemaks muuta.

Virtuaalne põllupäev on kõigile jälgijatele tasuta, vajalik on vaid eelnev registreerimine. Vaatama-kuulama oodatakse kõiki huvilisi, kellel „viskab üle“ firmade müügijutt ning soovivad saada pigem praktilisi nõuandeid ja nippe, mida igapäevatöös vaja läheb.

Lisainfo ja tasuta registreerumine: www.põllupäev.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960