Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 11. august 2021

Sügisene haigus- ja umbrohutõrje talirapsile – TILMOR ja TARGA SUPER

Taliraps vajab tugeva ja vastupidava taimiku kasvuks ning talvitumiskindluse saavutamiseks sügisel nii kasvu reguleerimist, kui ka haigustõrjet. Sügiseti on ülimalt oluline kohe varakult tegeleda talirapsi haigustõrjega, sest ohtlik talvitumishaigus fomoos on meie põldudel järjest enam levinud.

Fomoos nakkub sügisel ning kõige efektiivsem on tõrjuda haigust kasutadades sügisel kasvuregulaatorit, millel on tugev fungitsiidne toime. Tõrje tegemata jätmisel talvitub haigus koos taimedega ning kevadeks on paljud sügisel haigestunud taimed hukkunud. Taimedel, mis talve üle elavad, areneb haigus kevadel edasi, põhjustades varre ja külgharude arengu pärssimist ja taime üldine tervis nõrgeneb. Oluline on teha sügisene kasvureguleerimine tugevat fungitsiidi sisaldava kasvuregulaatoriga.

Fomoos on meie põldudel järjest süvenev ohtlik rapsitaimi nõrgestav ja saagikadu põhjustav haigus
Foto: Bayer

Tilmor on kaks ühes toode talirapsile sügisel, olles väga hea talirapsi sügisene kasvuregulaator, aga samal ajal ka üks efektiivsemaid fungitsiide sügisel levivate ja ohtlike rapsihaiguste vastu.

Kasutades Tilmorit sügisel:

- Areneb taimedel tugev juurekava;

- Taimede kasvukuhik püsib madalal, mulla pinnalähedal, mistõttu paraneb oluliselt taimede talvekindlus;

- Taimedel on tugev haigustõrje fomoosi, tõusmepõletiku, tsülindrosporioosi ja kuivlaiksuse vastu.

Kindlasti ei tasu sügiseti unustada ära kõrreliste ja teraviljavarise tõrjet talirapsipõldudel. Kõrrelised umbrohud ja teraviljavaris on sügisel talirapsile tõeliseks konkurendiks, sest nende kasvujõud on tugevam ja kiirem, mistõttu hakkavad nad rapsi ja rüpsi lämmatama ning jätavad kultuurtaimed valguse ja ruumipuudusesse. Konkurentsis kõrreliste umbrohtudega jääb raps kehvaks, taimede kasv on ebaühtlane ja aeglane ning pärsitud on sügisel väga vajalik areng ja varuainete kogumine.

Oluline on tõrjuda kõrrelised umbrohud ja teraviljavaris põllult võimalikult varakult, et väikesed rapsitaimed saaksid ühtlase kasvukiiruse. Just teraviljavarisele on aga sügiseti väga tavapärane, et mõne aja möödumisel pärast esimest tõrjet, läheb kasvama varise teine rinne. Tähelepanuta ei tohi sellist varist jätta eriti siis, kui tegemist on taliteravilja varisega! Selleks ajaks võib olla ka raps jõudnud kasvufaasi, kus tarvilik on teha esimene kasvureguleerimine või võimalik on kasutada lehekaudseid väetisi.

Targa Super´i tugevaks eeliseks on, et seda herbitsiidi võib kasutada paagisegudes erinevate teiste herbitsiidide, kasvuregulaatorite, insektitsiidide ja leheväetistega. Targa Super on ohutu paagisegupartner. Paagisegude valmistamisel tuleks lihtsalt järgida segude valmistamise põhireeglit – maksimaalselt 3-4 toimeainet ühes paagisegus! Targa Super tõrjub väga hästi tähtsamaid üheaastasi kõrrelisi umbrohtusid ja orasheina.

Soovitame investeerida talirapsi heasse kasvuregulaatorisse, kuid veelgi enam ei tohiks unustada talirapsi sügisest umbrohu- ja haigustõrjet.

Pane tähele: Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960