Autor: Põllumajandus.ee • 24. august 2022

Uued muutuva suurusega ruloonipressid optimeerivad pressimissurvet

2023. aasta hooajaks toob CLAAS turule uued VARIANT 500 ruloonipressid, millel on muutuva suurusega pressimiskamber. Lisaks oluliste funktsioonide (nagu pressimissurve reguleerimine) järjekindlale edasiarendusele iseloomustab neid mudeleid suurem rehvivalik, lihtsam hooldus ja uus disain.
VARIANT 500 sari sisaldab esialgu kuut mudelit.
Foto: CLAAS

CLAAS on ruloonipresside arendamisel ja ehitamisel üks teerajajaid ning selles tootesegmendis üks maailma juhtivaid tarnijaid. VARIANT 500 sarjaga on nüüd õnnestunud lisada selge pluss operaatori mugavusse ja hoolduse lihtsusse.

Rohkem nuge mudelitele VARIANT 565 RC ja 585 RC

VARIANT 500 sari sisaldab esialgu kuut mudelit. VARIANT 560 ja 565 pressivad palle läbimõõduga 0,90–1,60 meetrit, VARIANT 580 ja 585 palli läbimõõt on kuni 1,80 meetrit. VARIANT 560 RF ja 580 RF töötavad spiraalse ROTO FEEDi sööterootoriga. Neli VARIANTi mudelit – 560, 565, 580 ja 585 – on saadaval RC varustusega: väikeste söödapakkide valmistamiseks mõeldud spiraalne neljaharulise tähe kujuline ROTO CUTi lõikerootor tagab sööda suurepärase kvaliteedi ja suure pressimistiheduse. Tootevalikusse kuuluvad mudelid VARIANT 565 RC ja 585 RC, millel on HD-ajamikomponendid: näiteks tugevdatud ajamiketid ning tugev lõikerootor, millel on 8 millimeetri paksused topeltpiiga tähed, ning spetsiaalne noakaitse professionaalsele põllumajandusettevõttele, kes kasutab masinat palju ja eelkõige silotöödeks.

Erinevalt kahest teisest VARIANT RC mudelist, millel on ennast tõestanud 14 noaga lõikemehhanism (teoreetiline lõikepikkus 70 millimeetrit), on need kaks pressi nüüd varustatud 17-noalise lõikemehhanismiga (teoreetiline lõikepikkus 60 millimeetrit). Ummistuse kõrvaldamiseks saab juht standardvarustusse kuuluva PRO lõikepõranda hüdrauliliselt langetada ühe nupuvajutusega, viibides ise traktori kabiinis. Seejuures vabastatakse noad automaatselt surve alt. Et ennetada ummistusi, kompenseerib PRO lõikepõrand ebatasased vaalud, olles võimeline end langetama kuni 30 millimeetrit ja naasma automaatselt lähteasendisse. Enne rootori blokeerimist kõlab hoiatav helisignaal, et juhil oleks piisavalt aega sõidukiirust vähendada.

SMART DENSITY pressimissurve optimeeritud reguleerimine koos pehme südamikuga

Metz-Woippy insenerid on keskendunud uuele pressimissurve reguleerimise lahendusele. See hõlmab uut hüdraulilist juhtplokki, millel on sõltumatud liinid mõlema pingutushoova jaoks. Nii saab kummagi hoova asendit ja pressimissurvet eraldi mõõta. Värskelt välja töötatud juhtimistarkvara optimeerib pressimisprotsessi ning hoolitseb selle eest, et isegi rasketes tööoludes rohusilo kogudes väljuksid kambrist täiusliku kujuga pallid. Uue reguleerimislahendusega saavutatakse ka suurem pressimistihedus palli välises osas ehk kestas, mis kaitseb palli paremini ilmastiku eest. Lisaefektina saab pehmet südamikku vajaduse korral veelgi täpsemalt reguleerida, näiteks heina pressimisel. Pehme südamiku mõõtmeid ja pressimissurvet on võimalik üksteisest sõltumatult kohandada mis tahes tööolude järgi.

Sidumine koos serva katmisega nüüd standardvarustuses

Sidumise puhul hakkab esimesena silma võrgurulli soodne asend, mis on eelmise põlvkonna lahendusest 25 sentimeetrit madalam ning võimaldab seega võrgurulli lihtsalt ja ohutult vahetada. Tänu uuele võrgupidurile, mis ei sõltu rulli läbimõõdust ja tagab võrgu täiesti konstantse pinge, ning tänu veelgi enam täiustatud sööteplaadile ja uuele noapäästikule viiakse sidumisprotsess alati usaldusväärselt ning tõrgeteta lõpule mis tahes tööoludes.

Ennast tõestanud mugavussidumine, mis tagab täisautomaatse sidumisprotsessi, on kasutusel alates eelmisest VARIANT 500 sarjast. Nagu ka nüüdseks standardvarustusse kuuluv 1,30 meetri laiuse võrguga COVERED XW sidumislahendus, mis katab ka palli serva. Mugavussidumine, rihma suur pöörlemiskiirus (kuni 3 m/s) ja tempokas väljutus on viinud seisakuaja miinimumini. Soovi korral saab kõiki mudeleid varustada tavapärase nöörsidumisega.

Maapinda kaitsvad rehvid

Põllumehe ja töövõtja jaoks muutub pinnasekaitse teema üha olulisemaks, eriti juhul, kui töötatakse tundlikes ning väiksema kandevõimega paikades. CLAAS annab selles suhtes endast parima, pakkudes VARIANT 500 jaoks uut rehvivalikut kuni suuruseni 560/45 22,5, st üle 1,05 meetri ulatuva välisläbimõõduni. Selle teeb muu hulgas võimalikuks uue konstruktsiooniga šassii raam. Soovi korral saab VARIANT 500 varustada õhkpidurisüsteemiga.

Käsitsemine ja hooldus on muudetud lihtsamaks

Kõigi VARIANT 500 pallipresside standardvarustusse kuuluvad tehases paigaldatud Kennfixxi ühendused, millel saab tänu nende värvikoodile hõlpsalt ja kiiresti vahet teha. Uued sisefiltrid eraldavad usaldusväärselt võõrkehad hüdroõlist. Tänu veotiisli muudetud konstruktsioonile on nüüd võimalik seda paremini traktoriga sobitada ja samal ajal joondada VARIANT täiesti horisontaalselt mis tahes rattasuuruse jaoks. Ka koguri rataste reguleerimist on ümber kujundatud, et neid saaks hõlpsamini ja täpsemalt tööolude järgi kohandada.

Tsentraalsel õlitamisel kasutatakse uut õlipaaki ja uut mehaanilise ajamiga õlipumpa, kusjuures harjade asendit on muudetud, et määrida paremini ning vähendada õlikulu. Tänu ajamikettide pikemale kasutuseale leevendab see keskkonnakoormust ja vähendab tegevuskulusid. Põhjalikud määrdeplaanid masina mõlemal küljel, kesksed määrdepaagid ja määrdepunktid koos püsivalt märgitud määrdeintervallidega lihtsustavad igapäevast hooldust ning säästavad väärtuslikku aega.

CEMIS 700 asendab terminalid OPERATOR ja COMMUNICATOR II

Pärast seda, kui 2020. aasta suvel võeti see terminal kasutusele DISCO suure laiusega niidukitel, QUADRANTi kantpakipressidel ja fikseeritud kambriga ROLLANTi pressidel, saavad nüüd ka VARIANT 500 muutuva kambriga ruloonipressid ergonoomilise disainiga terminali CEMIS 700 ISOBUS, mis on stiilselt musta värvi, sileda pinnaga ja kergesti puhastatav. Juhtseadisena kasutatakse peale kümne taustvalgustusega ISOBUSe püsiklahvi ka terminali pöörd-surunuppu. Kontrastsel puutetundlikul värvikuvaril on seitsmetolline diagonaal ning automaatne päeva- ja öölülitus. Kaamera sisendiga saab kuvada reaalajas pilte kuni kahest kaamerast, mida on võimalik vahetada ühe nupuvajutusega või automaatselt.

Funktsioonid Aux-O ja Aux-N ning samuti UT1 ja UT2 ning ISO 11783-ga ühilduvuse on sertifitseerinud Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF). CEMIS 700 vastab kaitseklassile IP 65. Alternatiivina saab juhtimiseks kasutada ka teisi ISOBUSe universaalterminale või traktori ISOBUSe terminali.

Nüüd saavad ka VARIANT 500 muutuva kambriga ruloonipressid ergonoomilise disainiga terminali CEMIS 700 ISOBUS, mis on stiilselt musta värvi, sileda pinnaga ja kergesti puhastatav.
Foto: Rémi Villaggi-Metz

Kõik uuendused:

• kuus uut VARIANT 500 muutuva pallikambriga ruloonipressi, kus palli läbimõõt on 0,90–1,60 või 0,90–1,80 meetrit;

• mudelitel VARIANT 565 RC ja 585 RC standardvarustuses lõikemehhanism, millel on 17 nuga ja 60-millimeetrine teoreetiline lõikepikkus, ning lõikepõrand PRO;

• uus pressimissurve reguleerimise lahendus, mis mõõdab survet ja mõlema hoova asendit, et tagada tugev palli kest, optimeeritud palli tihedus ning täpne pehme südamiku reguleerimine;

• täiustatud võrksidumine, mille puhul rulli madalam asend hõlbustab rulli vahetamist, ning uus võrgupidur ja uus noapäästik;

• suuremad rehvid (kuni 560/45 22,5), mis kaitsevad pinnast paremini;

• uus õlitamissüsteem, kus iga keti määrdehulka reguleeritakse eraldi;

• veotiisli ja koguri juhtrataste optimeeritud reguleerimine;

• hüdrovoolikute varustamine Kennfixxi ühendustega;

• juhtimine 2020. aastal kasutusele võetud CEMIS 700 ISOBUSe terminaliga;

• tänapäevane Y-disainiga optika (mis on kasutusel ka LEXIONi, TRIONi ja NEXOSe puhul).

VARIANT 500 sarjast lühidalt.
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960