Autor: Nordisk Alkali • 13. mai 2024

Nordisk Alkali tõhusad taimekaitselahendused köögiviljakasvatajatele

Köögiviljanduses on nii kahjuputukate kui ka umbrohutõrjeks registreeritud toodete nimekiri üsna lühike ja seetõttu tuleb olemasolevaid tooteid väga targasti kasutada, et põllud oleksid umbrohust puhtad, haigused ravitud ja kahjurputukad eemale peletatud. Seetõttu toome taimekaitsevahendite eksperdi Nordisk Alkali abiga välja mõned soovitused toodete efektiivsemaks kasutamiseks.
Kapsapõld on saanud umbrohuvabaks tänu Lentagranile ja vaheltharimisele.

Köögiviljakasvatajate jaoks on Nordisk Alkali toodete seas nii mõnigi toode, mis aitab kodumaisele turule tuua head ja värsket köögivilja. Umbrohutõrjevahenditest on Lentagran WP ja Rapsan 400 ning haigustõrjevahenditest Conclude AZT 250 SC ja Difcor 250 EC, kahjurputukaid saab tõrjuda NeemAzal T/S, Teppeki ja Turex iga ning nälkjate tõrjeks on tõhus Sluxx HP. Tooteid NeemAzal T/S, Turex WG ja Sluxx HP võib kasutada mahepõllumajanduses.

Kapsaste umbrohutõrje

Kapsaste puhul tasub kasutada Rapsan 400 ja Lentagran WP, mille koosmõjul saab lahti laiemalt levivatest umbrohtudest. Lentagran mõjub hästi hanemaltsa, iminõgese, hiirekõrva, palja võõrkakra ja virna tõrjel, rahuldavalt kesalille, põld-harakaladva, põldkannikese ja vesiheina tõrjumisel, samuti tõrjub musta maavitsa. Lentagrani puhul on oluline jälgida, et pritsitakse väikseid umbrohtusid, maksimaalselt 2-3 pärislehe faasis. Parema tulemuse saab jaotatult pritsides, sest nii saab tõrjuda mitmes rindes kasvavaid umbrohtusid. Lentagrani mõju umbrohtudele intensiivistab päikesepaiste. Õhusooja võiks Lentagraniga pritsima minnes olla vähemalt 10 kraadi, kuid mitte üle 25 kraadi, sest siis on oht taimi ohustada. Samuti võiksid lehed olla pritsimisel kuivad, et poleks ohtu fütotoksilisusele.

Pritsimise õnnestumiseks on vaja järgnevaid eeldusi:

  • Puhas prits
  • Neutraalse pH-ga pehme vesi, Lentagran on kõrge pH suhtes tundlik
  • Veetemperatuur:
  • lahustuvus suureneb koos temperatuuriga (mõistlikes piirides)
  • pritsis võiks olla vee keskmine päevane temperatuur, 20-25 kraadi

Nipid ja trikid Lentagran WP® pritsipaagis lahustamiseks:

  • Hoidke alati kotil etikett allpool
  • Laske Lentagrani kotil vaikselt lahustuda, see võtab natuke aega

Rapsan 400 on hea mõju mailaste, kurereha, põld-konnatatra ja virna suhtes. Väga hea on kasutada esimese pritseringina kapsastel ühes paagisegus Lentagrani ja Rapsani koos, kuna Rapsanil on mullamõju, mis tõrjub väga hästi just tärkavaid umbrohtusid, kuid on ka kontaktse toimega, aidates Lentagranil tõrjuda juba tärganud umbrohtusid. Teine pritsiring teha Lentagraniga 8-10 päevase intervalliga, tõrjudes veel tärganud umbrohtusid.

Enamlevinud köögiviljade kaitseks

Fungitsiidil Difcor 250 EC on laiendatud kasutusala väikese kasvupinnaga kultuuridele avamaal, enamlevinud köögiviljadest söögipeet, porgand, juurpetersell, pastinaak, juurseller, naeris, kaalikas, varsseller, brokoli, lillkapsas, peakapsas, brüsseli kapsas ja lehtpeet. Difcor 250 EC on süsteemse toimega ning saab kasutada erinevate haiguste tõrjeks nii eelnimetatud kapsastel, naeril ja kaalikal kuivlaiksuse vastu, peedil rooste, porgandil, juurpetersellil ja pastinaagil kuivlaiksuse ning jahukaste vastu ning varsselleril helelaiksuse vastu. Difcori kasutamisel võiks õhutemperatuur olla üle 12 kraadi. Soe, enam kui 16-kraadine õhutemperatuur soodustab Difcor 250 EC imendumist taimelehtedesse.

Conclude AZT 250 SC on süsteemse, translaminaarse (liigub läbi lehepinna lehe alumisele küljele), kaitsva toimega fungitsiid, mis on registreeritud paljudele köögiviljadele: lillkapsas, peakapsas, brokoli, brüsseli kapsas, lehtkapsas, hiina kapsas, mugulsibul, küüslauk, porrulauk, porgand, uba, hernes ja kasvuhoones kasvatatav kurk. Laiendatud kasutusala on väikese kasvupinnaga kultuuridele avamaal nagu šalottsibulal, salatil, murulaugul, petersellil, pastinaagil, tillil, kaalikal, varsselleril, naeril, peedil ning kasvuhoonekultuuridest tomatil ja paprikal. Taimehaigustest saab tõrjuda laikpõletikke, jahukasteid, piimaläikelist ebajahukastet, kuivlaiksusi, roosteid, kurgi-antraknoosi, askohütoosi.

Conclude AZT 250 SC toimeaine asoksüstrobiin annab parima tulemuse, kui seda pritsitakse enne haiguse ilmumist või haiguse varajases arengufaasis. Asoksüstrobiinil on taimedele lisaks rohendav mõju, st taimede lehed püsivad kauem rohelised ning seeläbi suureneb potentsiaalne saak.

Kuidas saada jagu lehetäidest?

Viimastel suvedel on väga palju teinud kurja lehetäid, kelle arenguks on ilm soodne olnud ja seetõttu on olnud kriitilise tähtsusega leida õige vahend nende tõrjumiseks. Teppeki on uue generatsiooni putukatõrjevahend, mida saab kasutada lehetäide tõrjevahendina. Toimeaineks on flonikamiid, mis toimib süsteemselt, liikudes taimes üles, ja lisaks on Teppekil kontaktne toime. Seega tõrjub Teppeki nii need lehetäid, kes on lehepinnal, kui ka need, kes on varjatud kohtades. Teppekit saab kasutada rohelisel hernel, brüsseli kapsal, kähar peakapsal, peakapsal, punasel peakapsal, teravatipulisel peakapsal ja kasutamiseks kasvuhoones tomatil, baklažaanil ja kurgil.

Kapsa-tuhktäi kahjustus kapsal.

Kapsastel teeb põhiliselt kurja kapsa-tuhktäi, kes imeb taimemahlu, mille tagajärjel muutub kahjustuskoht kollaseks, kortsub, taim kängub ning muutub violetseks. Teppekiga õigel ajal pritsides, saab oma saaki efektiivselt lehetäide eest kaitsta. Kuna Teppeki mõjub ainult lehetäidele, jättes ellu lehetäide looduslikud vaenlased lepatriinud ja sirelaste vastsed, saab kultuurtaim topeltkaitse: Teppekiga võetakse alla suurem putukafoon, mille järgselt saavad viimase tõrje teostada lehetäide looduslikud vaenlased ja aidata hoida lehetäide populatsiooni kontrolli all.

Kapsa-tuhktäi kahjustus kapsal.

Imevate ja närivate kahjurite tõrjeks

NeemAzal T/S on väga hea putukatõrjevahend, mida on võimalik kasutada nii tootmispõldudel kui ka koduaias. Sobib lehetäide, ripslaste, kaevandikärbeste, karilaste, kedriklesta, maipõrnika, külmaliblika, viljakoi jt. imevate ja närivate kahjurite tõrjeks. NeemAzal T/S on registreeritud kasutamiseks järgnevatel köögiviljadel: lehtkapsas, hiina kapsas, porrulauk, spargel, roheline sibul, spinat ja sarnased liigid, valge, punane, teravatipuline, roos- ja kähar peakapsas, pudelkõrvits, harilik kõrvits, muskuskõrvits ja suureviljaline kõrvits, tomat, baklažaan, kasvuhoonepaprika, kurk, suvikõrvits.

NeemAzal T/S on sarnaselt Teppekiga väga hea keskkonnaprofiiliga, jättes ellu kasulikud putukad nagu tolmeldajad ja kahjurputukate looduslikud vaenlased, kes aitavad kahjureid kontrolli all hoida. NeemAzal-T/S võib edukalt ühildada kasulike putukate kasutamisega taimekaitse tõrjeplaanides.

Pritsimissoovitused NeemAzal T/S kasutamiseks:

  • Taimede korralik katmine pritsimislahusega
  • Soovituslik 8 tundi vihmavaba perioodi pärast pritsimist – pikem aeg toimeainel lehtedesse imenduda
  • Parim tõrjeefektiivsus noortel putukatel
  • Parem efektiivsus, kui pritsida pärastlõunal või õhtul (parem efektiivsus vähema valgusega).

Eelmise aasta kevadel tuli registrisse paljude köögiviljakasvatajate poolt ammu oodatud Turex WG ehk bioloogiline insektitsiid, mis põhineb bakter Bacillus thuringiensis spp. aizawai tüvelt pärinevatel eostel ja kristallidel. See toimib järgnevate liblikaliste (Lepidoptera) vastsete suhtes nagu oraseöölased, vaksiklased, mähkurlased, koid jne. Põhilised kahjurid, keda tõrjuda on, näiteks kapsakoi (Plutella xylostella), lina-tähtöölane (Autographa gamma) ja harilik külmavaksik (Operopthera brumata).

Turex WG puhul omastatakse toimeaine kahjurite poolt, kui vastsed söövad pritsimislahusega töödeldud taimi. Mõne tunni möödudes peatub kahjuril toitumine ning vastsed surevad mõne päeva möödudes. Nooremate vastsete suhtes toimib Turex WG kiiremini kui vanemate vastsete suhtes. Parima tulemuse ja efektiivsuse saavutamiseks on oluline katta kogu taim korralikult pritsimislahusega.

Suure kapsaliblika ja kapsakoi kahjustused kapsal.

Tõrjutud saavad ainult need kahjurite vastsed, kes toituvad pritsitud taimede peal, aga mitte need, kes o n pritsimise ajaks sisenenud viljade või taime sisse või on kookonis. Vältida tuleb pritsimist päikesevalguse käes, kuna Turex WG laguneb UV kiirguse käes. Pärast pritsimist peab olema mõned tunnid kuiva ilma, et vihm ei peseks toodet lehtedelt maha. Temperatuur alla 12-15 °C vähendab kahjurite vastsete aktiivsust ja seeläbi väheneb ka Turex WG efektiivsus. Oluline on vee pH ja korralik segamine paagis.

Turex WG sobib kasutamiseks valgel ja punasel peakapsal, savoia, hiina ja teravatipulisel kapsal, roos-, lill-, nui- ja lehtkapsal, brokolil, salatil, spinatil, kaalikal, naeril, maapirnil ja kasvuhoones tomatil, kurgil, paprikal ja tšillil.

Nälkjate ja tigude tõrje graanulite abil

Suurtel rapsi- ja köögiviljapõldudel võivad palju kahju tekitada teod ja nälkjad. Nende tõrjeks on efektiivne Sluxx HP, mida saab kasutada kõigil kultuuridel. Sluxx HP formulatsioon on kõrge kvaliteediga, sellel on väga hea vastupidavus vihma ja niiskete ilmaolude suhtes.

Graanulid sobituvad ideaalselt Põhja-Euroopa tingimustesse. Sluxx HP’d puistatakse ridade vahele näiteks spetsiaalse ridalaoturiga, kastekannuga või käsitsi. Kasutama tuleb hakata siis, kui kahjurid ilmuvad köögiviljade juurde või on näha esimesi kahjustusi. Eelistatavalt võiks laotada varastel õhtutundidel, kulunormiga 7 kg/ha kohta.

Nordisk Alkali portfellis on palju paindlikke ja efektiivseid tooteid, mida saab hooaja jooksul kasutada. Külastage nordiskalkali.ee kodulehte ja Facebooki lehelt Nordisk Alkali Eesti, uurige taimekaitsevahendite registrist ja kindlasti küsige kohalikult müügiesindajalt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960