Autor: Corteva Agriscience • 16. mai 2024

Põllukultuuridesse tuleb investeerida vastutustundlikult

Corteva Agriscience'il on kolm suurepärast herbitsiidi ühe- ja kaheidulehelise umbrohtude tõrjeks – Broadway® Star, Rexade®440 ja Tombo®. Kõigil neil on omad eelised ning igal tootel nii-öelda oma koht, ent on üks toimeaine, mis muudab need herbitsiidid sarnaseks - püroksulaam.
Rukki-kastehein talinisus.
Foto: Erki Plamus

Püroksulaam on väga tugev toimeaine üheiduleheliste umbrohtude ja paljude kaheiduleheliste umbrohtude tõrjel. Need herbitsiidid on Eesti turul juba aastaid ja põllumeeste poolt väga hästi vastu võetud. Broadway Star, Rexade 440 ja Tombo kasutamine on laialdane ja taimekasvatajad toodetega hästi kursis. Vaatamata sellele jätkab Corteva Agriscience katsete läbiviimist, et anda edaspidigi rohkem teavet ja teadmisi ning ajakohastada soovitusi.

Peamine üldreegel kõigi herbitsiidide puhul on pritsida väikseid, aktiivselt kasvavaid umbrohtusid, mis ei kannata ebasoodsate ilmastikuolude tõttu stressi all. Pürokslaami sisaldavate toodete kasutamisel ei tohiks temperatuur olla madalam kui +8 C. Broadway Star, Rexade ja Tombo tõrjuvad tõhusalt peamisi üheidulehelisi umbrohtusid: tuulekaer, harilik rukkihein, põld- rebasesaba, lusted, raiheinad, orashein, odra varis.

Kui peamiseks kõrreliseks umbrohuks on tuulekaer, võib pritsimise lükata kultuuri 2 kõrresõlme moodustumiseni - BBCH 32. Osa tuulekaerast võib tärgata sügavalt (nt 20 cm sügavuselt), seepärast võib idanemise aeg olla ebaühtlane. Ärge kasutage Broadway Stari, Rexade 440 ja Tombo WG-d kaera- ja odra põldudel!

Rukki-kastehein talinisus.
Foto: Erki Plamus

Harilik rukkihein ja põld- rebasesaba idanevad enamasti sügisel, kuid umbes 15-20% neist võib idaneda ka kevadel. Olenemata sellest, kas kasutasite sügisel herbitsiidi, kontrollige kindlasti oma põlde ka kevadel. See on eriti oluline, kui viljeletakse otsekülvi tehnoloogiat. Tähtis on teha kevadel alati esimene pritsimine püroksulaami sisaldavate toodetega! Põhjus on lihtne – kui peale pritsimist tärkab teine kõrreliste umbrohtude rinne, siis on võimalus kasutada toimeainet pinoksadeen. Kasutades aga neid toimeaineid vastupidiselt (ehk kõigepealt pinoksadeeni), on vajadusel püroksulaami sisaldavate toodete kasutamise jaoks liiga hilja. Samas pinoksadeeni sisaldava toote teistkordne kasutamine suurendab oluliselt resistentsuse riski ja on muuhulgas väga kulukas.

Püroksulaam toimib hästi seemnetest idanenud orasheinale. Toimeaine tungib sügavale juurtesse kuni 5-7 cm. Kui orasheina taim kasvab juurtest, sõltub efektiivsus kahest põhitegurist. Esiteks orasheina risoomi arengust ehk mida rohkem neid on, seda keerulisem on seda hävitada. Teine tegur on taimiku tihedus. Orashein ei armasta varjutamist, mistõttu tihedas taimikus esineb orasheina alati vähem.

Kui põllul esineb lusteid, on oluline välja selgitada, mis liiki lustetega tegemist on. Kõige kergemini tõrjutav on rukkiluste, aga palju keerulisem on tõrjuda kahar lustet ja kahetolmukane lustet. Lisaks peaks teadma, et mõned toimeained, nagu pinoksadeen, ei avalda mõju ühelegi lustete liigile. Püroksulaam, mida leidub Broadway Star’is, Rexade 440's ja Tombos, on üks võimsamaid toimeaineid turul nende hiljuti levima hakanud umbrohtude vastu. Sellele vaatamata on efektiivsus mõne luste liigi vastu ebapiisav. Põhja- ja Baltimaades katseid läbi viinud Corteva leidis, et lisades Broadway Starile, Rexade 440'le või Tombole täiendavalt lämmastikväetist, kuni 10 kg t.a./ha, paraneb lustete tõrje efektiivsus märgatavalt (vt. Joonis 1)

Joonis 1. Kahar luste + UAN 10 kg N tegevaines

Umbrohutõrje valimine on oluline verstapost hea saagikuse saavutamisel, seega valige tooteid oma põllule vastutustundlikult, kasutage õigel ajal ning ärge pritsige hooaja jooksul sama toodet mitu korda samale põllule! Just nii toimides annavad investeeringud põllukultuuridesse parima maksimaalse tulu.

Corteva Agriscience

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960