7. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa piimatööstus: kallim toorpiimahind halvaks töösturi

Saaremaa piimatööstuse juhi Andi Saagpakki sõnul on põllumeeste nõudmine nende seisukohalt igati mõistlik, kuid mõistlik ei ole see tööstuse seisukohalt.

„Kui võtta tootja seisukohast, siis on küsitud 5.50 toorpiima kilohinna eest mõistlik, kuna sisendid on läinud suuremaks ja lähevad veelgi. Kui aga vaadata seda tööstuse seisukohast, siis on maailmaturu piimahinnad langenud ja langevad veelgi,“ sõnas Saaremaa piimatööstuse juht Andi Saagpakk aripaev.ee küsimusele, kas Eestimaa Põllumeeste Keskliidu soov toorpiima kilo eest 5.50 küsida on mõistlik.

Kuna piimatoodete hinnad on nii kodumaisel, kui ka maailmaturul langenud, on tööstustel raske maksta tooraine eest kõrgemat hinda. See viib tööstused üsnagi pea täbarasse olukord. Siinkohal ei saa välistada ka maksuvõlgade tekkimist.

Siiski arvab Saagpakk, et põllumeestega tuleb ühise laua taha istuda ning seisukohti selgitada. „Toote maksumusest 75% moodustab tootmine, kui toorpiima hind kallineks ei tuleks töösturid enam omadega toime.“

Piimatöösturi arvates mõjutaks kallim toorpiima hind ka tarbijat. Kui toorpiimahind kallineks peaks tööstus juustu hinda tõstma tervelt 20% võrra. „ Sel juhul peaksime juustu hinda kergitama 20% võrra. Kuna Eestis on teatavast avatud turg siis hakkab tarbija kallima kodumaise juustukilo asemel odavamat sissetulevat juustu. Ning jällegi oleks töösturite olukord raske,“ sõna Saagpakk.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960