15. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa suurim krevetipüüdja toetab Mereakadeemia üliõpilasi

Reedel, 15. augustil sõlmisid Eesti Mereakadeemia ja Euroopa suurim krevetipüügiettevõte, eestlaste AS Reyktal koostöölepingu, millega toetatakse akadeemia tudengeid.

Põhiliselt krevetipüügiga tegelev ettevõte Reyktal võtab lepinguga endale kohustuse premeerida Eesti Mereakadeemia lõpetajaid, kelle uurimustöö on seotud kaugpüügivaldkonnaga. Parimaks tunnistatud uurimustöö preemiana maksab ettevõte tudengile 25 000 krooni ning paremuselt teiseks, kolmandaks ja neljandaks tunnistatud uurimustööde autoritele kõigile 15 000 krooni, teatasid lepingu allkirjastanud.

Lisaks kindlustatakse Eesti Mereakadeemia üliõpilastele praktikakohti ettevõtte viiel laeval. Samuti ollakse abiks kaugpüügiteemalise rakenduskõrghariduse andmiseks kaasatavate välislektorite ja –professorite leidmisel ning tasustamisel.

„See on jätk Tallinna linnaga kevadel allkirjastatud Pitka-nimelise stipendiumi lepingule,“ märkis Eesti Mereakadeemia rektori kohuseid täitev Jüri Kaljuvee ja lisas, et loodetavasti saavad merehariduse toetamiseks innustust ka teised merendusega seotud Eesti eraettevõtted.

Eesti krevtipüügiettevõtja Reyktal AS asutati 1997.aastal, olles esimene märkimisväärne Islandi investeering Eesti kalandusse ja majandusse üldse.

Ettevõte on 11 aasta jooksul kasvanud ja saavutanud tänaseks päevaks arvestatava suuruse mitte ainult Eesti mastaabis vaid ka rahvusvaheliselt. Reyktal AS opereerib oma viie külmutustraaleriga, kelle kõigi kodusadamaks on Tallinn, peamiselt krevetipüügil Loode-Atlandil Flemish Cap piirkonnas, Newfoundlandi, Kanada ranniku läheda, ja Barentsi merel.

Vaatamata sellele, et viimastel aastatel on majanduslik olukord krevetipüügilaevadele äärmiselt raske kreveti madalate turuhindade ja äärmiselt kõrgete kütusehindade tõttu, on Reyktal AS suutnud siiski edasi tegutseda ja majanduslikus mõttes ellu jääda, seda olukorras kus enamus Euroopa krevetipüügiettevõtetest on olnud sunnitud oma tegevuse lõpetama. Reyktal AS tugevus, mis on aidanud raskete majandusoludega toime tulla, tuleneb asjaolust, et Reyktal AS töötab kogenud ja pühendunud Eesti meeskond, mis koosneb ca 70 meremehest ja 4 valdkonnajuhist Reyktal AS büroos Tallinnas, aga samuti sellest, et Reyktal’i tegevus on planeeritud väga pika perspektiiviga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960