9. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heleniuse piimatootmine Eestis küsimärgi all

Ukrainas ja Venemaal näeb Trigon Capitali juhatuse esimees Ülo Adamson piimatootmisel potentsiaali, Eestis aga on olukord vastupidine.

Soome-rootsi investor Joakim Heleniuse suurosalusega põllumajandusfirma Trigon Agri kasvatas esimesel poolaastal kasumit üle viie korra 4,456 miljonit euroni.

Esimene poolaasta tähendas Trigon Agri jaoks märkimisväärset arengut. Grupp jätkas aktiivset laienemise strateegiat. 2006. aasta mais loodud Trigon Agri esimese poolaasta käive oli 5,794 miljonit eurot (mullu sama periood 1,113 mln eurot) ja kasum 4,456 miljonit eurot, mis tähendab mulluse 85 000 eurose kahjumiga võrreldes üle viiekümne korra kasumi kasvu.

Piimatootmise osakaal Trigon Agri tegemistes liigub pigem kahanemise teed. Praegu on piimatootmise osakaal selle aasta kasumis alla 20%, aga see märgatavalt langemas. Järgmise aasta lõpul on see tõenäoliselt alla 5% ja sealt edasi võib see osa langeda alla 5% ning sõltuvalt piimahindest võib isegi nulli ligi langeda.

Eestis ja Venemaal olevate piimafarmide investeeringud on jätkunud nagu plaanitud. 2007. aastal lõpul alustatud investeeringud viidi lõpuni. Lisaks lõpetas grupp esimese faasi modernse lauda ehitusest Peterburi lähistel. Peterburi lähistel ja Eestis olevasse piimafarmidesse Trigon lisainvesteeringuid ei plaani. Trigon kavatseb piimatootmise alustamist hoopis Ukrainas ja Venemaal praegust teraviljakasvatamisalade lähistel. „Piimatoomise käivitamine oluliselt pikaajalisem protsess, ajagraafik realistlikult 5 aastat. Esimestel aastatel eesmärk tegeleda teravilja tootmisega ja siis lisada juurde piimatoomine,” selgitas Trigon Capitali juhatuse esimees Ülo Adamson.

Ukrainas ja Venemaal näeb Adamson piimatootmisel potentsiaali, sest sealsetel turgudel suudavad kohalikud tootjad katta vaid 50% toorpiimanõudlusest.

„Venemaal ja Ukrainas on toorpiimadefitsiit, piimatootjatel on see soodne keskkond. Venemaal rakendatakse seadust, mille järgi eristatakse tooted, mis toorpiimast ja mis piimapulbrist,” ütles Adamson. Eestis aga on olukord vastupidine, toorpiimahind on madal ja piimaäri kiratseb. „Teises kvartalis toimus tugev kukkumine piimahinnas. Eestis ei ole võimalik kasumlikult opereerida, kui hind jääb samale tasemele,” prognoosis Adamson.

Eestist Trigon tootmist veel ära viia ei kavatse, aga kindlasti ei laiendata tootmist. Adamsoni sõnul on piimaäri tsükliline ja volatiilne äri. „Praegu on piimapulbrihind madal, samas võimalik, et see tulevikus muutub ja globaalsete muutuste tõttu piimapulbrihind tõuseb. Praegu on Eestis kohalikel tootjatel toorpiima ülejääk. Pakkumine ületab oluliselt nõudlust ja hinnad on madalale viidud. Väiksemad tootjad sunnitud äri lõpetama, mis tähendab, et järgmine kord, kui tuleb väliskeskkonnast tulenev piimahinna tõus, on see oluliselt teravam. Eesti puhul on töötlemisfirmadel ainus tõsine konkurents piimapulbri hind. Aitaks, kui toorpiimale, mis Eestis toodetakse, oleks rohkem turustamise võimalusi,” ütles Adamson, lisades, et Trigon jääb äraootavale positsioonile Eestis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960