1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajanduse TOP: Eesti suurpõllumehed Euroopa keskmisest tootlikumad

Põllumajandusministeeriumi andmetel on Eesti keskmised ja suured põllumajandusettevõtted tootlikkuselt üle ELi vanade liikmesriikide keskmisest.

Eesti põllumajandusettevõtete majanduslikud tulemused ja konkurentsivõime on ebaühtlased ning need sõltuvad peamiselt tootmise efektiivsusest ja toodangu struktuurist, kommenteerib Äripäeva 2008. aasta Põllumajandusettevõtete TOPis sektorit Põllumajandusministeeriumi nõunik Ants Laansalu.

Vaatlusaluse 500 põllumajandusettevõtte viie edukama väikeettevõtte netolisandväärtus tööjõu kohta, mis iseloomustab ettevõtte produktiivsust, oli 2006. aastal 194 000 krooni, mis on põllumajanduse keskmisega võrreldes 1,5 korda rohkem. Viie keskmise ja viie suure edukama põllumajandusettevõtte tootlikkus oli üle 500 000 krooni, mis ületab Saksamaa, Rootsi, Soome, Austria jt vanade liikmesmaade keskmisi näitajaid. Sealjuures oli Eesti viie suure kõige ebaedukama ettevõtte omatulu negatiivne ehk nad töötasid kahjumiga ning palka maksti nendes ettevõtetes toetuste arvel.

Põllumajanduse kogutoodangu väärtus oli mullu 10 miljardit krooni ja see suurenes võrreldes 2006. aastaga alushindades 18,2%, ELi 27 riigis suurenes kogutoodangu väärtus 4,6%.

Äripäeva Põllumajandustootjate TOPi 116 ettevõtet tegid eelmisel aastal 3 miljardit krooni käivet. Number on viiendiku võrra suurem kui aasta varem. Kasvas ka kasum - 570 mln kr aastataguse 336 mln kr vastu.

Põllumajandustootjate TOP ja täielik ülevaade sektorist ilmub 2. oktoobril Äripäeva kuukirjas Tööstus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960