Autor: Kadrin Karner • 4. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trigon Agril jääb Venemaal kolmandik saaki saamata

Venemaal ja Ukrainas valitseva põua tõttu jääb Trigon Agril saamata umbes kolmandik prognoositud saagist. Venemaal üldiselt on põud hävitanud pea poole saagist.

Täna teatas ettevõte, et aasta koondtulemusena loodetakse siiski näidata paremaid numbreid kui mullu, kuna põua tõttu on tunduvalt tõusnud teravilja hinnad ning selle aasta saagist moodustab 37% tavalisest teraviljast väärtuslikum õliseeme.

Trigon Capitali juhatuse esimehe Joakim Heleniuse sõnul on põud Venemaal ja Ukrainas tugev löök. „Tänu meie geograafilisele mitmekesisusele ja põllukultuuridele saab meie majanduslik tulemus sel aastal olema väga arvestatav võrreldes eelmise aastaga,“ lisas ta.

Venemaal ja Ukrainas teravilja kasvatava Trigon Agri juht Ülo Adamson kinnitas, et neil on situatsioon kahes kohas Venemaal väga raske ja kolmes piirkonnas üsna mõistlik. Tema sõnul tuleb Venemaal kohati saagikus oluliselt madalam ning mõnel pool, näiteks Penza ja Samaara piirkondades pole saaki võimalik üldse võtta.

„Kui vaadata saagikust, siis lootsime sel aastal kogu Trigon Agri grupist saada 300 000 tonni teravilja, aga reaalsus on see, et suudame toota umbes 200-220 000 tonni ehk 1/3 saaki jääb saamata,“ selgitas Adamson.

Ukraina kohta rääkis ta, et seal on saagikuse vähenemise kompenseerinud hinnatõus. „Oleme rääkinud ka Venemaa valitsusega, kas oleks võimalik saada riigipoolseid toetusi. Lõplikku otsust selles osas veel tehtud ei ole,“ lisas ta.

Kui Venemaa on eelnevatel aastatel tootnud tunduvalt üle siseriikliku tarbimise ning teravilja eksportinud, siis tänavu suudetakse vaevalt oma tarbimine katta, rääkis Adamson. „Ainus, kuidas Venemaa saab praegu eksportida ja hoida oma positsiooni, on eksportida varasemaid viljajääke,“ selgitas ta.

Hinnatõus on tema sõnul piirkonniti erinev. „Kus kuivus on keskmine, on hinnad üles läinud 30%, aga Samaaras, kus on väga karm põud, on hinnad kahekordistunud,“ rääkis äsja Venemaalt saabunud Adamson.

Hinnasurvet lükkab tagant ka rahvusvahelistel börsidel 40% kerkinud nisu hind, lisas ta. Paljud rahvusvahelised firmad, kellel on lukustatud müügilepingud, ei saa saaki turult kätte, ning on sellest tingituna viimastel nädalatel kõvasti hinda tõstnud, rääkis Adamson.

Atria Farmid OÜ tegevjuhi Kalev Martini sõnul teravilja hinnatõus neid hetkel ei mõjuta, kuna hinnad on kuni järgmise saagini lepingutega fikseeritud. „Kui võtta aluseks, et Venemaal on 50% saagist ikaldunud ja Eesti esimesed saagid ei ole halvad – kuid tera on väiksem, mis tähendab, et kiudu on rohkem ning loomale kasulikku vähem –, võib see hindu 20-30% kergitada küll,“ arutles Martin.

Eestis põllumajandusministeeriumi teatel põuakahjudest rääkida ei saa. Kuigi kuumad ilmad on teravilja valmimist kiirendanud, võib teraviljasaak mõnel pool seoses tavapärasest peenema tera tõttu tagasihoidlikum olla, ütles põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960