17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Perekond Lieberg teenis 67 miljonit krooni

Aastaid Eesti ühe võimsama põllumajandusfirma Väätsa Agro suurimaks omanikuks olnud perekond Lieberg teenis osaluse müügist Alo Lillepea kontrollitud firmale üle 67 miljoni krooni.

Väätsa Agro suurimad eksomanikud, kes müüsid oma osaluse 2006. aasta kevadel, ei ole soovinud müügitehingu summat avalikustada. Tõenäoliselt on põhjus selles, et neil õnnestus oma osalus müüa väiksematest aktsionäridest kõrgema hinnaga.

Äripäeva käsutuses olevast lepingust selgub, et Väätsa Agro omanike hulka kuulunud Endel Lieberg sai aktsiate eest 38,6 miljonit krooni, Jüri Lieberg 15,8 miljonit krooni ja Tõnu Lieberg 12,8 miljonit krooni. Leping sõlmiti 2006. aasta mais.

Sama tehinguga müüsid oma aktsiad maha ka Arne Malmre, kes teenis 11,7 miljonit krooni, Väätsa Agro juhid Toomas Hirbaum, kes teenis 5,9 miljonit krooni ja Tiit Tuuleveski, kes teenis 3,7 miljonit krooni.

Aastaid tagasi oli Väätsa Agrol üle 300 omaniku, kellest enamiku osalus jäi tugevasti alla protsendi. Suurim osalus oli Väätsa Agros perekond Liebergil, kes ostsid pisiomanikelt aktsiaid kokku makstes 1 krooni aktsia eest ja saavutasid ettevõttes 41,8 protsendi suuruse osaluse. Hiljem ehk 2005. aastal asusid võidu aktsiaid ostma ka investeerimispankur Joakim Helenius ning Alo Lillepea. Kuna aktsia hind kerkis kiiresti üle 2,5 krooni, siis Liebergid loobusid kontrollosaluse haaramise katsest.

Heleniuse kontrollitaval ettevõttel õnnestus 2005. aasta suvel osta osalus Väätsa Agro tollaselt juhilt Tiit Tannerilt, kellele kuulus ettevõttest 8,7 protsenti. Helenius maksis 2,5 krooni aktsia eest ja Tanner teenis osaluse müügist Äripäeva andmetel 6,5 miljonit krooni.

Vastukäiguna pakkus Lillepea pisiomanikele aktsiate eest 3.5-3,7 krooni ning Helenius loobus. Väätsa Agro tollased juhid ja suuremad omanikud aga keeldusid nii madala hinnaga aktsiaid müümast. Nad olid nõus osalusest loobuma alles pärast seda, kui Lillepea tõstis pakutava hinna 5,5 kroonile. Tehingut finantseeris Lillepea Swedbankist ja Hanseatic Capitalist võetud laenuga. Laen tõsteti pärast osakute soetamist Väätsa Agrosse. Kuna ettevõtte ei suuda seda laenu täna enam tagastada, siis ootab Väätsa Agrot pankrot või saneerimine. Swedbank eelistab ettevõtte pankrotti, Hanseatic Capital peab mõistlikuks saneerimist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960