4. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: Eesti piimatootjad sõltuvad liialt Venemaast

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi hinnangul on Eesti piimatoodete ekspordi varjuküljeks sihtturgude ühekülgsus.

"Eksport on sihtriigi mõistes muutumas järjest ühekülgsemaks, mis tekitab liiga suurt sõltuvust ühest piirkonnast," rääkis ta. "Ekspordinumbrid Venemaale on küll läbi aegade parimad, kuid samal ajal on Lääne-Euroopasse viidava kauba kogused vähenenud," lisas Seeder.

Tema hinnangul on samas positiivne piimatoodete paranevad ekspordinäitajad ning selle sortiment. Pulbri, või ja juustu asemel viiakse järjest enam Eestist välja valmistoodangut, mis tähendab arvestatavat lisaraha nii töötlejatele kui tootjatele, märkis ta täna Paides Piimafoorumil.

Ministri ütlusel suudavad Eesti piimatootjad Euroopas edukalt konkureerida ka pärast piimakvootide kadumist, sest piimatootmise areng ja efektiivsus on Eestis maailmatasemel. "Euroopas suhtutakse piima tootmiskvoodi kadumisse 2015. aastal kahetiselt, sest kardetakse, et põhjapoolsed tootjad ei suuda siis Lõuna-Euroopaga konkureerida," rääkis Seeder. "Tänaste tootmisnäitajate põhjal eestlased seda küll kartma ei pea," lisas ta.

Tänavu oodatakse lehmade arvukuse languse peatumist ning lähiaastatel peaks nende arv kas pisut tõusma või püsima stabiilsena, teatas ministeerium. Keskmine toodang peaks samal ajal kasvama 7500 kilogrammini. Üle poole Eesti piimatoodangust pärineb kaasaegsetest, viimase viie aasta jooksul ehitatud või renoveeritud lautadest.

"Täna tullakse Euroopast Eestisse moodsaid ja kaasaegseid lautu vaatama ning meie tootjad teevad väga aktiivselt koostööd teadlastega," rääkis Seeder. "Ka riik on piimatootmisesse panustanud ning pea pool põllumajandustoetustest läheb just sellesse sektorisse," märkis ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960