3. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja: kes ei taha muutuda, lõpetagu tootmine!

Põllumehed, kes ei saa aru oma olukorrast ning tahavad pidevalt raha ümberjagamist nõudes seniste ebaefektiivsete tootmisvõtetega jätkata, võiksid 2012. aastal tegevuse lõpetada, soovib Tartu Agro juht Aavo Mölder.

"Tundub, et 2011. aasta hinnakõikumised teraviljade, rapsikoogi ja maisiga on stabiliseerunud. Selgunud on ka täiendavate otsetoetuste rahastamine. Põllumajandussektoris on rahu kindlasti suurenenud," analüüsis Mölder põllumajandussektori käekäiku.

"On olnud võimalus oma kaupa realiseerida ning välistada kohalikku töötlevat sektorit. Nii pangale kui ka riigile on makstud, kuid enda finantsolukord pole veel päris korras," ütles ta 2011. aastale tagasi vaadates.

"Nii suurt kukkumist aga, nagu 2009, ei saa ka väljaspool põllumajandussektorit enam tulla," lisas Mölder, kes septembri lõpul prognoosis, et 2012. aasta kujuneb põllumeestele tänavusest raskemaks, kuna tootmissisendite hinnad kipuvad majanduse taastumise tuules tõusma.

"Hea meel on, et põllumajandusest on hakatud rääkima ja räägitakse ka ELi toetuste erinevast tasemest," märkis Mölder.

"Põllumeestele võiks 2012. aastaks soovida, et nad selgitaksid välja oma olukorra ja tuleksid järeldusele, et neil ei ole konkureerivas majanduses palju valikuid. Kui piima omahind on ikka 5 krooni kilo kohta, tuleks põllumajanduslik tootmine ikka ära lõpetada," lisas kogenud põllumajandusettevõtja.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960