11. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajad: toidu turuahel lühemaks

Eestimaa Talupidajate Keskliit on asunud välja töötama plaani, kuidas muuta kohaliku toidu turuahel lühemaks.

Talupidajate eesmärk on tervisliku ja värske kohaliku toidu viimine lõpptarbija lauale võimalikult kiiresti, ülearuste vahendajateta ja mõistliku hinnaga.

„Valdav osa toidukaubast müüakse supermarketites, mille varustamiseks korraldatakse suuri rahvusvahelisi hankeid ning selle tulemusena on meie toit tihti anonüümne ja pärit tuhandete kilomeetrite kauguselt,” ütles Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETK) juht Kaul Nurme.

Tema sõnul on kohalike talunike toodetud toiduainete turustamine lõpptarbijale lähipiirkonnas trendiks kogu Euroopas. „Näiteks Austrias on taluturgude ja -poodide ning otse farmides asuvate müügipunktide kaudu tarbijani jõudva toidu osakaal tõusnud kuni 20%, Itaalia talupidajad on seadnud lähiaastate eesmärgiks saada enda kätte 15-18% turuosa,” loetles Nurme.

ETK tõstatas lühikeste turuahelate teema üles eelmisel aastal ning on seadnud eesmärgiks müüa Eesti tarbijale otse vähemalt viiendik tarbitavast toidust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960