21. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mädanev maasikasaak

Põldudel hävib tuhandeid tonne maasikaid. Riknev saak ja madal müügihind teeb maasikakasvatajad murelikuks.

Vihmase suve tõttu on tänavune maasikasaak rikkalik, kuid lakkamatud sajud ei võimalda marju põllult korjata. “Tänavu on maasikaid ligi kolm korda rohkem kui mullu. Marjad on suured ja ilusad. Samas jääb ligi kaks korda sama palju põllule, kui mulle turustasime,” räägib Jõgevamaa maasikakasvataja Jaanika Lindsalu.

Suurimaks mureks on sage vihm, mis ei lase marju korjata. Nii üleküpsenud maasikas mädanema lähebki.

Lindsalu sõnul on tänavune maasikakilo turuhind mullusest kaks korda väiksem. "Kui eelmisel aastal jäi kilohind kahe-kolme euro vahele, siis tänavu saab selle kätte pooleteise euroga. Tööd on aga rohkem ja mahakandmisele minevaid maasikaid samuti. Kui eelmisel suvel sai kvaliteetset maasikat müüa ka kolmandal päeval pärast korjamist, siis tänavu läheb mari suure veesisalduse tõttu kiiresti pahaks,” räägib Lindsalu.

Marjamaa talu, mis asub keset Lõuna-Eesti maalilist loodust, on ligi 30 hektarit põllumaad, kus lisaks maasikale kasvab astelpaju, pampel, kultuurmustikas ja must vaarikas.

Talu peremehe Tõnu Oksa sõnul on tänavune heitlik suvi kõikidele marjaliikidele hästi mõjunud. “Maasikataim on tänavu väga tugev ja kannab hästi. Maasikad on suured, kuid kvaliteet kannatab. Tavaliselt toetub mari kilele, mis kaitseb teda kontaktis maaga. Kile alla koguneb aga niiskus, mis ei kuiva nii kiiresti, kui järgmine sadu juba peale tuleb, mistõttu on maasikad plekilised,” räägib Oks. Maasikasaak on külluslik, hind ja kvaliteet aga kõikuv. Marjakasvataja sõnul algavad maasikakilo hinnad pooleteisest eurost, kuid alla kahe euro ei pruugi kvaliteetset marja saada.

“Kuna mari on suur ja õrn tuleb sellest päevaga kindlasti lahti saada. Päeva lõpuks on alles vaid lörtsid ja pehmed marjad, mis ostma ei kutsu, kuigi tegelikult sobivad hästi kohe moosiks,“ räägib talunik.

Talu pakub usinatele inimestele võimalust ka ise põldude vahelt marju korjata. “See võimalus on aastaid küllaltki populaarne olnud. Maasikakilo hinnaks tuleb ise korjates euro,” räägib Oks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960