23. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihaveiste arvukus on USAs 40 aasta väikseim

Poole sajandi hullem põud ja rekordkallis sööt on pannud farmereid kärpima karja kahe põlvkonna väiksemaks, mis ajab liha hinda üles, vahendab Bloomberg.

2013. aastal kukub USA lihatoodang üheksa aasta madalaimale tasemele, prognoosib USA põllumajandusministeerium USDA. Kodumaine lihaveiste kari on väikseim alates vähemalt 1973. aastast ja jaehinnad tegid juulis rekordi, teatas USDA. Allendale peastrateeg Rich Nelson prognoosis, et 12 kuuga tõuseb liha hind Chicagos 8,5 protsenti, kõigi aegade kõrgeimale tasemele 1,35 dollarile naelast.

Lihaloomi tapaks kasvatajad hävivad 300 dollariga kuus veise kohta, kuna maisi hind on alates 15. juunist tõusnud 64 protsenti.

Kiirtoidukett Wendy’s ja Red Robin Gourmet Burgers plaanivad hinnatõuse. USDA prognoosib, et 2013. aastal on USA toiduhinna inflatsioon kuni neli protsenti võrreldes alates 2003. aastast keskmise kolme protsendiga.

„Meil on hiiglaslikus ulatuses likvideeritud karjamaid,“ ütles 74aastane Walt Hackney, kes ostab ja müüb aastas 250 000 veist Omahas. „See on kõik põua süü. Heina ei ole.“

Maailma suurima lihatootja USA lihatoodang kahaneb tuleval aastal 3,9 protsenti, 11,147 miljonile tonnile. See on väikseim alates 2004. aastast.

USDA prognoosi kohaselt väheneb tänavu maisitoodang 13 protsenti, 10,779 miljardi buššelini. Ka heina hind on tõusnud. Alfalfa saak tuleb tõenäoliselt väikseim alates 1953. aastast, alfalfa maksis eile Kansas Citys 334 dollarit tonnist. Mullu maksis see 239 dollarit tonnist.

Ka seakasvatajad kaotavad raha. „Me kaotame iga müüdava seaga raha,“ ütles teist põlve seakasvataja James Hart USAs Cirencesteris. Hart soovib müüa viimased sead novembris. „See on kesklääne probleem ja põud ajab meie maisi hinna ning nisu hinna üle maailma seninägematutesse kõrgustesse.“

USAs võivad orikakasvatajad kaotada neljandas kvartalis 25 dollarit sea kohta, prognoosis Missouri ülikooli põllumajandusanalüütik Scott Brown.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960