21. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Banaanide hind maailmas tõuseb

Maailma enimkaubeldud frukt banaanid lähevad kallimaks, kuna Ladina-Ameerikas on vihma sadanud 60 protsenti üle tavataseme.

"Maailma suurima eksportööri Ecuadori eksport võib tänavu väheneda kümme protsenti," ütles Ecuadori banaanieksportööride liidu juhatuse esimees Eduardo Ledesma Bloombergi teatel. Kuigi Ecuadori ekspordihinnad on kukkunud märtsi rekordtasemelt 16%, on nad ikka 35% üle kümne aasta keskmise hinna, selgub IMFi andmetest.

Mullu kasvas banaanieksport vähemalt kümne aasta kõrgemale tasemele. Dublinis tegutsev Fyffes teatas sel kuul, et nad plaanivad tõsta banaanide hindu, kuna kütus ja banaanid on kallimad.

"Pakkumine on hetkel suhteliselt kitsas," ütles Euroopa suurima banaanivahendajat Fyffesi töötaja Seamus Keenan. "See on suuresti seotud Ecuadori ja Kolumbia teemadega, ja põhiliselt on kinni ilmas."

Üleilmselt jääb banaanikaubanduselt Fyffes maha Dole Foodsist, Chiquita Brands Internationalist ja Fresh Del Monte Producesist.

Ecuador kuulutas märtsis välja viies provintsis erakorralise olukorra, kuna üle keskmise sademed uhusid minema teed ja majad ning kahjustasid enam kui 34 000 hektaril saaki, sealhulgas kolmes suures banaanikasvatuspiirkonnas Los Eios, Guayas ja El Oros.

ÜRO andmeil kasvatati 2010. aastal 102,03 miljonit tonni banaane, mille turuväärtus oli 28,35 miljardit dollarit. Ecuador eksportis 5,156 miljonit tonni banaane, andes sellega 30% rahvusvahelisest banaaniärist.

Fyffes müüb aastas 51 miljonit kasti banaane, mis on vaid kolmandik turuliidri Dole Foodsi 154 miljoni kasti müügist. Kast banaane kaalub umbes 40 naela ja sisaldab umbes sada banaani.

26. augustil lõppenud nädalal oli banaani hulgimüügihind Euroopas tõusnud aastaga 14%. Kilo banaane maksis 1,04 dollarit ehk 0,80 eurot, selgub Euroopa Komisjoni andmeist.

Chiquita Brands Internationali aktsia hind tõusis eile USAs 5,6%, 7,74 dollarile. 1888. aastal asutatud Fyffesi aktsia hind tõusis täna Dublini börsil 1,6%, 0,51 eurole. Dole Foodsi aktsia hind tõusis eile 3,2%, 14,35 dollarile. Fresh Del Monte Produce'i aktsia tõusis 2,1%, 25,93 dollarile.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960