16. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsis paljastati võltsitud loomaliha

Rootsis on müüdud loomaliha pähe tumedamaks värvitud sealiha, vahendab Yle Uutiset Rootsi ajalehte Svenska Dagbladet.

Valeloomaliha söömine võib põhjustada ohtlikke vaevusi.

Juhtum tuli ilmsiks, kui üks lihaostja pani imeks loomaliha harjumatut konsistentsi ja niiskust. Liha hulgimüüja andis asja uurida Rootsi toiduametisse, kes leidis, et tegemist on hoopis sealihaga. Tootesse oli lisatud suurel hulgal punast värvainet, et liha näeks välja nagu veiseliha.

Rootsis on võltsitud loomaliha müünud impordifirma Heat, kes oli ostnud partii Ungarist. Heati tegevuse kohta on tehtud kuriteoteade, aga ettevõtte esindaja teatel on nemad sattunud Ungari lihamüüja ohvriks.

Rootsi toiduamet on hoiatanud ka Euroopa Liidu ametkondi.

Küsimus ei ole ainult pettuses, kus sealiha on müüdud hinnalisema kauba nime all. Võltsimine võib viia inimeste haigestumiseni, kirjutab leht. Paljud loomaliha austajad tahavad seda nautida peaaegu pooltoorena, sealiha tuleks aga korralikult kuumutada, kuna see võib pooltoorena inimesele ohtlikke baktereid sisaldada.

Lihapettusel on ka eetiline mõõde, kuna moslemid ja juudid ei söö sealiha usuliste ettekirjutuste tõttu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960