26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduspekulandil ja välkkauplejal uued reeglid

Euroopa parlamendi täiskogu hääletas reedel õigusakte, mis nõuavad tugevamat kaitset investoritele ning õiglasemat kauplemist finantsturgudel.

Need reeglid puudutavad kõiki investeerimisfirmasid ja pea kõiki finantsinstrumente võlakirjadest tuletisinstrumentideni. Samuti muutsid saadikud karmimaks väljapakutud reegleid välkkauplemise kohta, teatas Euroopa Parlament.

"See on äärmiselt oluline finantsteenuste õigusakt: me reguleerime pigem turge kui üksikuid finantstooteid, nii nagu seda varem tehti. Reeglid peavad kehtima kõikide kauplemiskohtade suhte ja seepärast sätestasime organiseeritud kauplemissüsteemide kategooria. Me tahame samuti, et selged reeglid oleksid kehtestatud välkkauplemisele. Täiesti riskivaba finantsturgu pole olemas, kuid kui kaubeldakse, siis peab see toimuma reguleeritud turgudel ja olema  reaalmajanduse osa," ütles EP juhtraportöör Markus Ferber.

Kõik investeerimisfirmad peavad teenust osutades tegutsema ausalt, õiglaselt ning kooskõlas oma klientide parimate huvidega, kui müüvad investeerimistooteid kutselistele või jaeklientidele. 

Firmad, kes müüvad investeerimistooteid, ei tohi oma töötajaid tasustada ega nende töö tulemuslikkust hinnata viisil, mis võiks tekitada huvide konflikti töötajate ja nende klientide vahel.

Saadikud muutsid rangemaks ka komisjoni väljapakutud reeglid "välkkauplemise" kohta, mille puhul arvuti teostab sekundis miljoneid tehinguid vähese inimsekkumisega või ilma inimsekkumiseta. Saadikud hääletasid selle poolt, et turul oleksid olemas mõjusad süsteemid, menetlused ja kord, millega tagatakse,  et kõik süsteemi sisestatud korraldused kehtiksid vähemalt 500 millisekundit, mille jooksul korraldusi ei saa tühistada ega muuta.

Saadikud võtsid vastu parandusettepanekud, millega soovitakse reguleerida finantssektoris toimuvat äritegevust kaupadega, kus hindadega spekuleerimist peetakse toiduainete ja energia hindade ülemäärase volatiilsuse põhjuseks. Parandusettepanekutes määratakse ära lepingute või positsioonide maksimaalne arv, mida turu iga liige või osaline võib teatava aja jooksul sõlmida või võtta.

Täiskogu hääletusega andis EP  oma läbirääkijatele  selles küsimuses tugeva mandaadi kolmepoolseteks kõnelusteks liikmesriikide- ja Euroopa Komisjoniga, teatas Euroopa parlament.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960