Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaelu- ja keskkonnakomisjon käsitles saastetasude ja komplekslubade teemat

04.12. toimus Riigikogu maaelukomisjoni ja keskkonnakomisjoni ühisistung, kus olid arutusel saastetasude, loomakasvatuse keskkonnakomplekslubade ning tööstusheite seaduse eelnõuga seotud küsimused.

Istungist võtsid osa Riigikogu maaelukomisjon, keskkonnakomisjon ja keskkonnaministeeriumi, põllumajandusministeeriumi ja Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) esindajad.

Põllumeeste Keskliit tegi ettepaneku kehtestada keskkonnakompleksloa nõue veisefarmidele-käitistele alates 400 loomühikust. Samuti paluti peatada õhusaaste tasude arvestamine keskkonnakompleksloa-farmidel kuni Eesti Maaülikooli uuringute tulemustele tuginevate reaalset olukorda arvestavate saastetasumäärade kehtestamiseni ning tühistada valitsuse vastavas määruses sisalduv nõue sõnnikuhoidlate katmise osas, mis põllumeeste sõnul ei oma keskkonnakaitselist efekti ja tekitab ettevõtjatele põhjendamatuid kulutusi.

„Aastaid põllumehi rõhunud Euroopa mõistes rangeimad nõuded ning regulatsioonid peavad ju ükskord normaliseeruma. Praegu saavutatud kokkulepe on oluline samm suunal „Ärgem olgem pühamad kui paavst ise!“ sõnas maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva. Keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas lisas: „Eestis on inimene oma tegevusega olnud aastatuhandeid osaks loodusest. Keskkonna suhtes peame olema säästlikud, kuid samas ei tohi me põllumajandustegevust maal bürokraatlike nõudmistega ära lämmatada. Põllumees hoiab looduses oma tegevusega ka tasakaalu. Söötis maa oleks jälle omakorda paljudele liikidele kahjulik.“

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960