Autor: Romet Kreek • 7. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tokio kalaturg = Wall Street + toorainebörs + kunstioksjon

Ühe 222kilose tuunikala eest makstud 155,4 miljoni jeeni ehk 1,36 miljoni euroga Bloombergis uudisekünnise ületanud Tokio Tsukiji kalaturg on Jaapani turismiameti andmetel riigi populaarsemaid vaatamisväärsusi.

Võitja Kiyomura president Kiyoshi Kimura ütles, et sellest kalast saab umbes 10 000 sushiportsjonit. Tehing on sügavalt kahjumlik. Bloombergi arvutuste kohaselt võib ta ostust kaotada kuni 154 miljonit jeeni, kuna iga sushiportsjoni eest maksti 15 540 jeeni ja selle miinimummüügihind on 128 jeeni.

Tsukiji kalaturg on maailma suurim, hõlmates 43 jalgpallistaadioni suuruse ala ja mõjutades kala hindu kogu maailmas, kirjutas The Sushi Economy-nimelise raamatu autor Sasha Issenberg.

„See on nagu kombinatsioon Wall Streetist, Sotheby kunstiturust ja toorainebörsipõrandast,“ ütles ta.

Jaapanlased söövad rohkem kala, kui süüakse mis tahes teises arenenud majandusega riigis. Jaapanis süüakse aastas keskmiselt 56,7 kilogrammi kala võrreldes maailma keskmise 17,1 kiloga.

Tsukiji kalaturu päevakäive oli 2011. aastal umbes 1,55 miljardit jeeni ehk 13,5 miljonit eurot. Turistid kogunevad turule juba hommikul kell neli, et vaadelda tuunikalaoksjonil käesignaalidega kauplemist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960