31. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallakmaa: oleme õigel teel

Järvamaa piimatootja Metstaguse Agro on 20 aasta jooksul elanud üle raskeid aegu, kuid tehtud otsused ja investeeringud on kandnud vilja ning Metstaguse Agro toodang on praegu suurem kui kunagi varem.

„Kui olime teiste tekkinud ettevõtetega laudad, põllud ja tehnika ära jaganud, hakkas töö kohe pihta. Mingit peataolekut ega vaakumit tegevusse küll ei tekkinud – kõik said omaette hakkama,” meenutab ettevõtte juht Teet Kallakmaa 20 aasta tagust aega.

“Käes oli muidugi alles toores Eesti aeg ja olime ka ise sotsialismist kapitalismi minekul rohelised. Esimesed aastad ei osanud me investeerida, sõitsime vanade traktoritega, midagi ei uuendanud. Umbes 1997. aastal sain aru, et niisugune vegeteerimine ei saa jätkuda – peame hakkama investeerima uude tehnikasse. Ostsime esimese lääne traktori koos pöördadraga.See traktor teenib meid truult siiani.” Esimestel aastatel tuli hulk tagasilööke, nii toodangu maht kui ka saagikus kahanesid. “Meie põhitegevusalad olid piimatootmine, seakasvatus ja teravilja-rapsikasvatus,” sõnab Kallakmaa. “Kahe loomakasvatusharuga – piimakarja- ja seakasvatus – tegelemine kujunes meie jaoks liiga raskeks. 2000. aastal otsustasime, et kahte suurt asja ei saa korralikult arendada ning lõpetasime sigade kasvatamise.” Selleks ajaks oli Metstaguse Agro piimatoodang lehma kohta vähenenud 4000 kilogrammilt aastas 3600 kilogrammile. “See oli väga nõrk tulemus.

Tuli hakata tegema otsuseid toodangu suurendamiseks. Hakkasime renoveerima kaht vana lauta, uuendasime seadmeid ja söötmistehnikat. Võtsime malli mujalt maailmast ja 2005. aastal investeerisime miljon eurot uue suure lauda ehituseks. Toodang tasapisi kasvas, aga loomade tervisega seotud probleemid püsisid,” jutustab ettevõtte juht.

“Kolm-neli aastat tagasi hakkasime loomade taastootmise ja tervisega põhjalikumalt tegelema, võtsime tähelepanu alla tõuaretuse ja õige söötmise, vahetasime välja loomaarsti, loomaarsti- seemendaja, kasutasime teiste firmade auditeerimist ning asjad hakkasidki paranema.”

Tulemused olid silmanähtavad: kahe-kolme aastaga suutis firma lehmade arvu 320-lt 530ni kasvatada ning nüüd tulebki otsustada, kas teha uus laut.

Eelmisel aastal oli 30 töötajaga Metstaguse Agro toodang 9600 kilogrammi piima lehma kohta aastas. “Piimatoodangu suurenemine ja piima hinna tõus on aidanud meil elama jääda. Rõõm on tõdeda, et raha on hakanud tulema ka teravilja ja rapsi müümisest,” ütleb Kallakmaa.

“15–16 aastat elasime peost suhu, olime võlgu. Nüüd hakkab kõik lõpuks heal tasemel stabiliseeruma,” kinnitab ta. “Mullu investeerisime 400 000 eurot. Sel aastal on plaanis investeerida 600 000 eurot, et ehitada välja söödahoidla-köök ja osta uusi seadmeid. Järgnevatel aastatel peaks ette võtma kahe vana lauda moderniseerimise. Suur abi on meil olnud põllumajandustoetustest.”

2012. aastal oli Metstaguse Agro käive 2,3 miljonit eurot, millest 1,34 miljonit moodustas piima müük. Kogu oma tegevuse jooksul on ettevõtte piimatoodangu ostja olnud kohalik E-Piim, mis tarbib veidi alla 300 000 tonni piima aastas. Metstaguse Agro osakaal sellest on ca 6%. Põllumaad on ettevõttel 1700 hektarit, millest 1000 on teravilja-rapsi ja 700 rohumaa all.

Mullu müüs Metstaguse Agro üle 800 tonni rapsi ja 600 tonni teravilja Baltic Agrole. “Ega me sel aastal kuigi suurt käibe kasvu ei näe, sest loomade arv ja haritava põllumaa maht on jäänud samaks ning toodangu hinna tõusu ei ole ette näha. Aga oleme kindlad, et oleme õigel teel,” nendib Kallakmaa.

Autor: Urve Viik

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960