31. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued kohustused põllumajandusplasti valmistajale ja maaletoojale

Eelmise aastal lisandus jäätmeseaduses juba olemasolevate  probleemtoodete loetellu põllumajandusplast.

Põllumajandusplast on silopallikile, silokattekile, kiletunnel, kattevõrk ja plastnöör.

Põllumajandusplasti tootjal on alates käesoleva aasta algusest mitmed uued kohustused. Oluline on silmas pidada, et põllumajandusplasti tootjaga võrdsustatakse ka isikut, kes veab majandus- või kutsetegevuse korras Eestisse sisse põllumajandusplasti.

Seega peavad kõik isikud, kes silopallikile või silokattekile, aga ka kiletunnelit, kattevõrku või plastnööri valmistavad või majadus- või kutsetegevuse korras Eestisse sisse veavad oma tegevuse kohandama probleemtoote regulatsioonile vastavaks. Kõige olulisem lisandunud kohustustest on turule lastud põllumajandusplasti jäätmete tagasivõtmise ja taaskasutamise kohustus. 

Kuidas põllumajandusplasti jäätmete tagasivõtmist täpsemalt korraldada, seda peaks reguleerima valitsuse määrus, mis on käesoleval hetkel aga veel eelnõu staadiumis. Määruse eelnõuga kehtestatakse ka põllumajandusplasti jäätmete kogumise määr - tootja on kohustatud koguma kalendriaasta jooksul põllumajandusplasti jäätmeid vähemalt 70% ulatuses eelmisel kalendriaastal turule lastud põllumajandusplasti massist. Oluline on ka mainida, et määruse eelnõu kohaselt on tootja kohustatud kõik kogutud põllumajandusplasti jäätmed taaskasutama, sealhulgas tuleb vähemalt 50% kogutud jäätmetest ringlusse võtta. Määrus jõustub eelnõu kohaselt 1. mail 2013.a.

Põllumajandusplasti tootjad ja majandus- või kutsetegevuse korras Eestisse sisse vedajad peavad end lisaks registreerima probleemtooteregistris, esitama registrile andmeid turule lastud põllumajandusplasti ning kogutud ja taaskasutatud põllumajandusplasti jäätmete kohta. Samuti on neil põllumajandusplasti kasutajate teavitamise ja teabekampaaniate korraldamise kohustus põllumajandusplasti jäätmete käitlemisega seonduvalt.

Uut regulatsiooni peaksid tähelepanelikult uurima ka põllumajandusplasti turustajad ning kasutajad, sest ka nendele on lisandunud või  lisandumas teatud uued kohustused.

Advokaadibüroo Glimstedt korraldab 7. veebruaril koostöös Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonnaga tasuta seminari  „Põllumajandusplasti kui probleemtoote jäätmete kogumine ja taaskasutamine - regulatsioon ja turuvõimalused“. Seminaril räägitakse sellest, kuidas korraldada turule lastud põllumajandusplasti jäätmete kogumist ja taaskasutamist ning kuidas korraldada põllumajandusplasti kasutajate teavitust. Samuti sellest, kas jäätmeseaduses sätestatud kohustusi on võimalik käesoleval hetkel täita. 

Täpsem info seminari kohta: http://www.glimstedt.ee/ritused/seminar-pllumajandusplasti-kui-probleemtoote-jtmete-kogumine-ja-taaskasutamine--regulatsioon-ja-turuvimalused/2984

.

Autor: Mirjam Vili

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960