Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasuta raiejäätmeid energia tootmiseks 

Taastuvenergia Koda ja Erametsakeskus sõlmisid eile koostööleppe, et alustada koostööd bioenergia laialdasema kasutuselevõtu ning Eesti metsaressursi efektiivsema ja kestlikuma majandamise nimel.

Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist rõhutas, et puiduenergial on arvestatav potentsiaal Eesti energiatootmises ja seetõttu tuleks seda valdkonda jõuliselt arendada.

„Koostöökokkulepe loob senistele mõtetele selge raamistiku. Bioenergia laialdasemaks kasutamiseks on plaanis mitmeid ühiseid projekte nii teadus- kui ka rakendusuuringute vallas.  Lisaks oleme võtnud eesmärgiks tõsta bioenergia alast teadlikkust avalikkuses,“ tutvustas Rene Tammist koostööplaane.

Taastuvatel allikatel põhinevas energiatootmises on Rene Tammisti sõnul headeks näideteks juba töös olevad koostootmisjaamad üle Eesti, mis tagavad tarbijale madalamad soojahinnad. „Puidu kasutamine energiamajanduses aitab kaasa regionaalse tasakaalu parandamisele, sotsiaalmajanduslikule arengule ning energiajulgeoleku tagamisele.“ 

„Erametsakeskus on erinevatel infoüritustel selgitanud puidu kasutamise võimalusi energiaallikana nii omavalitsuste kui ka kohalikul tasandil energiamajanduse korraldajatele,“ lisas Erametsakeskuse  juhatuse liige Jaanus Aun. „Samas oleme ka teinud ja teeme metsaomanike seas jätkuvalt selgitustööd, et metsa hea tervise tagamiseks on vaja seda senisest rohkem hooldada - teha hooldusraiet, puhastada tee- ja kraaviservi.“ Metsa hooldamise käigus tekib palju raiejäätmeid, millele on vaja leida mõistlik kasutus. Raiejäätmetel on suur ja seni vähe kasutatud potentsiaal just energiaallikana. 

„Kui kasutame oksi ja võsa energia tootmiseks, on kasu mitmekordne: nii saame metsad korda, küttearved madalamaks ja puidu eest makstav raha jääb kohaliku kogukonna kasutusse,“ ütles Jaanus Aun. „Samas on vaja ka riigi poolt rakendada meetmeid, et erametsade väheväärtuslik puit energia tootmisse jõuaks,“ lisas ta.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960