Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taal: maal on ruumi, õhku ja vabadust

pollumajandus.ee küsitles tänasel päikeselisel naistepäeval naisettevõtjaid põllumajandussektoris. Meie küsimustele vastas Taali Mesila perenaine Aili Taal.

Eesti põllumajandussektor on pigem mehine, naisi on siin tegutsemas vähe. Miks see nii on Teie arvates?

"Arvan, et see on nii pigem intensiiv-suurtootmises. Minu põllumeestest tutvusringkonna moodustavad valdavalt öko-mahetootjad, pereettevõtted kus mees ja naine tegutsevad  võrdselt nii „rindel kui tagalas“, sõnas Aili Taal.

Kuidas sattusite tegema seda tööd, mida teete praegu?

Aili sõnul sai ta mehe koos mesilastega ja nii kõik algas. "Raske öelda kas see on töö või mäng, milleni oleme jõudnud. Väike-pereettevõttes oled nii koristaja, tööline, arendaja, turundaja, müügimees, suhtekorraldaja, raamatupidaja, juhatuse liige, omanik jne." kommenteeris Taal.

Kas naisettevõtja olla maal on raskem kui linnas?

Aili on pärit väikesest metsakülast ja pole kunagi linnas toimetanud. "Eesti on nii väike, teedevõrk maal oluliselt parem kui pealinnas, maa internetiühendusega kaetud, arvan, et maal on vähemalt ruumi, õhku ja vabadust rohkem", märkis Aili Taal.

Mis on need probleemid, mida on keerulisem lahendada, kui sama tööd tegevatel meeskolleegidel?

Aili Taal: "Arvan, et kui patriarhaalsed soorollid ei takista naist olemast õpihimuline ja avatud uuele, siis probleemid võivad olla hoopis sama tööd tegevatel meeskolleegidel".

Mida arvate põllumajanduse rahastamisplaanidest hetkel ja tulevikus?

"Kui kedagi-midagi toetada, siis võimalikult võrdsetel alustel. Tundub, et see ei rahulda praegu mitte kõiki ja kindlasti mitte ka tulevikus. Keegi on ikka võrdsem, seega igasugune rahastamine tuleks võib olla hoopis lõpetada," sõnas Taal..

Millised on Teie lähiaja soovid - plaanid - unistused seoses oma ettevõttega?

"Suvel külastasid meid väikeettevõtjad Jaapanist, kes olid huvitatud just ökomesinduse saadustest. Pika kompamise tulemusel saadame märtsi lõpus esimese proovipartii Jaapanisse. Võib olla on see esimene ja viimane, aga see võib olla ka millegi täiesti uue algus," rääkis Taal. "Pikemas perspektiivis püüame olla ja tegutseda nii edukalt ja põnevalt kui võimalik, et nooremal põlvkonnal tekib vastupandamatu soov jätkata meie tegevust nagu meie jätkasime minu abikaasa vanemate tegevust".

Mida tahate soovitada naistele, kel plaan alustada ja ennast tõestada põllumajanduses?

Aili Taal: "Põllumajandus on midagi palju enamat kui teravili ja piimakari. Siin on  lugematu hulk võimalusi millega kätt  proovida. Juurvili, köögivili, puuvili, marjad, seened, ravimtaimed, vihmaussid, kompost, kitsed, lambad....issanda päev läheb enne looja kui jõuab kõik üles lugeda. Leidke mis tundub meeldivat, proovige ja....pühenduge sellele".

 

Taali Mesila tegeleb mesindusega (looduslikud korjealad) ja meest saaduste valmistamisega. Aastast 2001 on Taali Mesila tunnustatud mahemesila.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960