Autor: Ain Alvela • 23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus jogurtiliin senisest kaks korda tootlikum

Läinud aasta lõpus käivitati Laeva meiereis uus jogurtite pakkemasin. Investeeringu maksumus oli kokku 1,36 miljonit eurot.

Küsimustele vastab Heiki Raimets.

Mida uus tootmisliin võimaldab teha senisest teistmoodi?

“Praegu pakib jogurteid meil kaks liini: Nova ja Trepko. Nova ehk väikeste jogurtite pakkimiseks mõeldud masin, on valminud aastal 1984 ning jõudis meie majja kasutatuna 2005–2006. Selge, et masin ei vasta enam tänapäevastele hügieeni- ja turvalisusnõuetele. Trepko masin on aga uuem, valminud Prantsusmaal aastal 2004 ning mõeldud suuremate jogurtite (380–400 g) pakkimiseks. See masin on praeguseks aga aeglaseks jäänud ega vasta oma jõudluselt enam ootustele. Koduturg ootab meilt rohkem jogurteid, samuti Venemaa. Seega uue masinaga, mis on kaks korda kiirem ja võimsam praegustest Nova ja Trepko masinatest, lahendame oma tootmisvõimsuse küsimused ära.”

Kui võimas siis uus seade on?         

“Lihtne võrdlus: tänased Nova ja Trepko ei anna kahe peale ka kokku seda tootmismahtu tunnis, mida uus Trepko masin suudab. Näiteks pakib Nova masin täna üht jogurtitanki 12 tundi (siia pole sisse arvestatud tootevahetusi ega muid pause), uus Trepko suudab sama töö ära teha viie tunniga.”

Mis on uues pakkeseadmes praegustega võrreldes erinevat?

“Kutsume uut masinat tehnilises keeles P&Pks ehk pick and place’iks. Pakkeseade on selle kohta vähe öeldud, tegu on täisautomaatse liiniga jogurti pakkimisest logistikaaluse komplekteerimiseni välja. Masin koosneb kolmest põhilisest osast, need on pakkeseade koos karusselliga, papimasin ning toote kilestamisseade. Pakkeseade on 4rajaline (senised masinad on 2rajalised) ning lõpeb nn karusselliga, mis on 2 x 2 meetri suurune masin, mille sees asub pöörlev pesadega laud, kuhu jogurtitopsid paigutuvad.Karusselli sees valgustatakse jogurtitopse UV-valgusega, mis hävitab topsidelt bakterid ning aitab paremini säilitada säilitusainetest vabu tooteid. Bakterid hävinevad karussellis vaid 3,5 sekundiga. Seejärel liiguvad topsid edasi pakkimisele, kus robot tõstab topsid juba iseseisvalt valmis volditud transpordikastidesse. Täidetud karp sõidab liini lõppu, kus kaks töötajat laovad kastid käsitsi euroalusele, mis liigub edasi juba kilestamisruumi. Lisaks on uue masina juures kaal, rada ja pöördlaud, samuti ämbripakkimise masin, et lihtsustada ja muuta turvalisemaks FoodService toodete pakkimist.”

Mis muutus töötajate tegutsemises?

“Meie inimeste jaoks jogurtite pakkimisprotsessis ei muutu midagi, kuid liini tagumine osa teeb kõigi töö kergemaks, uue masina robot voldib valmis kastid ning paneb jogurtid ka kastidesse. Meie inimeste ülesandeks jääb vaid transpordikasti tõstmine euroalusele. Hügieenilisemaks ja turvalisemaks muutub FoodService toodete pakkimine, saame jogurtit pakkida otse liinilt või konteinerist ämbrisse, meile sobival ajal. Samuti on lihtsamad tootevahetused, enam ei pea naised raskeid ämbreid ühest ruumist teise vedama, kõik on automatiseeritud.”

Milles seisneb tarbija võit?

“Tarbija saab kvaliteetsema ja hügieenilisema toote, sest ainuüksi jogurtitanki pakkimisprotsess on kaks korda lühem. Hügieenilisusele aitab kaasa karussell-seadmel olev UVvalgus, mis hävitab jogurtitopsidelt bakterid ning aitab kaasa tänaste, säilitusainetevabade toodete, pikemale kestmisele. Investeeringu maksumus on kokku 1,36 miljonit eurot, tänu sellele liinile tagame endale suuremad müügimahud, senisest kõrgema täpsuse ja väiksemad kaod-kõikumised. Tarbijale aga puhtamad ja hügieenilisemad, kaasaegselt pakitud tooted.”

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960