Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virumaa põllumehed näevad koostöövõimalusi Venemaaga

Möödunud Maamessi raames külastasid Vene ärimehed ka Lääne-Virumaa ettevõtjaid - Maag ASi Piimatööstust, Kohala mõisa ja OÜ Simuna Ivax Äntu kalakasvandust.

Kolmepäevase visiidi programm oli väga tihe ja osapooltele kasulik. Lisaks Maamessile külastati Maag ASi tehast, Kohala mõisa ja OÜ Simuna Ivax Äntu kalakasvandust.

Maagi Piimatööstust külastades oli põhiteemaks piimasaaduste ja toorpiima müügi võimalused Sankt Peterburgis. Vene ärimehed pakkusid välja võimaluse avada Eesti piimatoodete kauplus. Põhitakistuseks selle projekti puhul on Eesti-Vene piiri kiire ületamine, et saadused jõuaksid värskelt  Sankt Peterburgi.

MTÜ Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke sõnas, et kohtumine läks igati korda. „Esimese päeva õhtul kohtusime OÜ Kohala SF EPIKO töö koordineerija Üllas Huntiga, TÜ Rakvere Piimaühistu juhtidega - Mika-Petri Vehmaneni ja Priit Putkoga ning TÜ Viru Lihaühistu juhatuse esimehe Einar Jakobiga. Mõlemad pooled nentisid vajadust lahendada riikidevaheliselt, vastastikku kasulikud ärisuhted. Väidet, nagu suudaks Leningradi oblast kiiresti lahendada piirkonna varustamise, ei uskunud ka partnerid ise,“ sõnas Niisuke. „Teiseks teemaks oli rapsi kasvatamine. Leningradi oblastis puuduvad kogemused rapsi kasvatamisel  ja töötlemisel. Erilist huvi rapsi kasvatamise vastu tundis AS Krasnogvardeiski (maad 6000 ha, lehmi 1500) omanik Oleg Sergienko, kes kohtus eraldi TÜ KEVILI nõukogu esimehe Jaak Läänemetsaga.“

Oleg Sergienko sõnas, et nad loodavad koos Eesti asjaomaste ettevõtetega teha koostööd ja omandada kogemusi Eesti rapsi kasvatajatelt.

Niisuke rääkis, et suur huvi oli venelastel ka meie tõuloomade vastu, sest Virumaa tõufarmide piimatoodang on 2000 kg suurem Leningradi oblasti farmide keskmisest.

Maamessil kohtuti Baltic Agro ASi, Anu Ait OÜ, DeLaval OÜ esindajatega ja EPKK juhtidega. „Tagasiteel Rakverre külastasime OÜ Simuna Ivax Äntu kalakasvandust, kus Hans Kruusmägi lõi ärisuhted kalakasvatusfirma „ SALMA“ peadirektori Vladimir Surovitskiga,“ rääkis Niisuke. „Viimasel päeval oli kohtumine AS OG Elektra juhtide Oleg Grossi ja Tarmo Teravaga. Kohtumisel arutati kuidas arendada ärisuhteid, eelkõige kaubandussuhteid.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960