3. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõningaid näpunäiteid  põllutöömasina ostmiseks

Eestis, kus põllumasinate pakkumine ületab ostu võimalusi, on masina õige valik oluline nii majanduslikust kui töötamise mugavuse seisukohast.

Iga uue masina ost – olgu see traktor, kombain või mõni muu põllutöömasin – on ostjale enamasti rõõmus sündmus. Millised on aga teie õigused, kui tekib probleeme masina kvaliteedi või kättetoimetamise tähtaegadega? Kuidas võimalikke pahandusi ennetada, et mitte rikkuda müüja-ostja suhteid?

Enne ostu tuleks hankida objektiivsed andmed masina hooldamise, vastupidavuse ja katsetulemuste kohta. Firmapoolsed andmed pole tihtilugu erapooletud. Vaja oleks selgitada:

kuidas on varuosadega varustamine ja asendusmasina andmise võimalus suurema rikke korral;kas enamkuluvad osad on ettenähtud kasutusperioodiga või tuleb arvestada sagedaste rikete ja pikkade seisakutega;kas soovitud masinat müüakse hästi, kas masin või selle prototüüp ei põe „lastehaigusi“;kas normaalsetes töötingimustes on kinni peetud olulistest ergonoomilistest põhinõuetest nagu müra, vibratsioon, tolm, heitgaasid, töötamisel kehahoid, kas tööpiirkonna nähtavus on hea, kas masina juhtimine on lihtne jms.;kas firma korraldab piisavalt masina kasutamis- ja teenindusalaseid juhendamisi, koolitust;kas firma on nõus masinat eelnevalt ka põllul proovima.

Peale ostuhinna ja –tingimuste, garantiiulatuse ning tehnoloogianõuetele vastavuse peaks masinate muretsemisel silmas pidama ka järgmisi asjaolusid, seda eeskätt põllutöömasinate juures:

võimalikult lähedal paiknev teenindus ja kiire varuosade kättesaamine;kasutuskogemused, eriti vastupidavuse, töökindluse, tootlikkuse ja kulutuste kohta;masina suurus: kas masina tootlikkus vastab talu nõuetele; kas võimsustarve on kooskõlas olemasoleva või osta plaanitava traktori võimsusega;kui suur võib olla masina edasimüügihind;lihtsat remonti ja hooldamist võimaldav ehitus, nt ligipääs määrdekohtadele, osade kerge mahavõtmise ja tagasipanemise võimalus.

Põllumehe rõõm oma uuest traktorist ei kesta kaua, kui mõne aja möödumisel ilmnevad mitmed pisivead. Peaks olema nii, et hiljem avastatud puudused kõrvaldab müüja viivitamatult. Näiteks Saksamaal on kliendil rikete kõrvaldamiseks õigus töökoja abile kahel korral; kui puudusi ei suudeta kõrvaldada, võib klient traktori tagasi anda.

Põllutöömasinad, mis osalevad liikluses, peavad vastama liiklusseaduse nõuetele. Haakemasinate valgustusseadmed ja helkurid peavad vastama kehtestatud normidele.

Uusi põllutöömasinaid saab paremini kasutada siis, kui on võimalusi kasutada neid teenustöödel ka väljaspool oma talu. Seejuures tuleks arvestada, kas ka masin sobib tehniliselt naabertalude masinatega. Teisalt, kui on võimalusi kasutada naabri masinaid, võib uue masina ost muutuda tarbetuks. Tuleb arvestada, et muutuvkulud võõra masina kasutamisel on üldjuhul suuremad kui oma masina puhul. Võõra masina kasutamine on siis põhjendatud, kui seda tasakaalustab püsikulude kokkuhoid.

 

Autor: Ilmar Karjane

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960