Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: rohkem toodangut tuleb töödelda Eestis

Eesti peab senisest enam töötlema oma põllumajandustooteid kohapeal ja eksportima võimalikult väärtuslikku toodangut, ütles põllumajandusminister.

"See on meie põllumajanduse ja toidutootmise ainus viis püsida rahvusvahelises konkurentsis. Eesti ei saa jääda peamiselt toorainet või vähetöödeldud põllumajandussaadusi eksportivaks riigiks," lisas ta Jõgevamaal Painkülas Scanola Balticu uue rapsiõlitehase avamisel.

Seederi sõnul on uus tehas hea näide liikumisest väärtuslikuma toote suunas. "Ka teistes põllumajanduse ja toidutootmise valdkondades peaks senisest enam võtma suuna toodangu töötlemisele ja väärtuse tõstmisele, sest vaid see aitab Eesti põllumajandusel paremini konkurentsis püsida," rääkis minister.

Lisandväärtuse andmist rõhutab ka valmiv uus maaelu arengukava aastaiks 2014–20. "Oleme uues maaelu arengukavas selgelt panustanud meetmetele, kuidas soodustada põllumajandustoodangule võimalikult suure väärtuse andmist," sõnas Seeder.

Eesti rapsitoodang on siseriiklikust vajadusest ligi kaks korda suurem. Näiteks mullune toodang ulatus 158 000 tonnini ning isevarustatuse tase 194%ni. Enamus rapsist kasutatakse tööstuslikul eesmärgil ning suur osa on ka ekspordil – 2012. aastal eksporditi 79 000 tonni rapsiseemneid, õlina aga vaid 18 000 tonni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960