Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Scanola Baltic avas Baltikumi uusima rapsiseemne töötlemistehase

Olivia rapsiõlitootja Scanola Baltic AS avas Painkülas asuva tehase uue osa.

Kui vana võimsuse juures töötles tehas aastas 70 tuhat tonni rapsiseemneid, siis täisvõimsusel tööd alustanud uue tehase töötlemisvõimsus on kuni 140 tuhat tonni aastas.

Uues tootmisüksuses on kasutusel kuumpressimistehnoloogia. Uue sisseseade tehniline tase on võimaldanud tõsta tootmise mahtu, toodete kvaliteeti ja vähendada energiakulu tooteühikule.

Uus tootmisliin annab lisaks tootmisvõimsuse kasvule ka parema efektiivsuse, sest tänu uuele tehnoloogiale saadakse pressimisel rapsiseemnetest rohkem õli. Uuele tehasele vajalik rapsiseemnete kogus on 12 tuhat tonni kuus.

Augustis avatakse tehase juures uus rapsi vastuvõtukeskus, mis lubab korraldada vastuvõttu kiiremini ja rapsikasvatajatele mugavamalt. Seni oli  vastuvõtukiirus 75 tonni tunnis, uus keskus suudab vastu võtta 300 tonni tunnis – efektiivsus saavutatakse autode ooteaja ja järjekorra vähendamisega. Uuendati ka labori asukohta, et tehase töötajatel oleks mugavam kõrghooajal vastuvõetava tooraine kvaliteeti jälgida.

Uude tehasesse ja vastuvõtukeskusesse on alates septembrist 2012 investeeritud kokku ligi 14 miljonit eurot.

“Põllumeestele tähendab tehase uue osa avamine suuremat kiirust rapsi vastvõtul, paremat müügihinda ning võimalust turustada oma toodangut lähedal.” selgitas Scanola Balticu juhatuse liige Ants Puusta. „Sel aastal loodame keskmisest paremat rapsisaaki ja oleme omalt poolt teinud investeeringuid eestimaise saagi vastuvõtuks.“

“Tänu uue tehase avamisele on õlitootja Scanola Baltic ning emaettevõte Baltic Agro muutunud Balti riikide turul konkurentsivõimelisemaks ja efektiivsemaks: loome lisaväärtust läbi tooraine väärindamise ehk tootes rafineeritud õli ja uudisena kvaliteetset granuleeritud rapsikooki. Samas laiendasime pudeldatud õli sortimenti – lisaks rapsiõlile sobivad Eesti kodukööki ka küpsetus- ja salatiõli,” lisas Puusta.

Scanola Baltic

Scanola Baltic toodab rapsiseemnetest loomaso¨o¨ta, so¨o¨dao~li ja rafineeritud kvaliteetset toiduo~li.

Ajalugu

1997. aasta aprillis asutati AS Werol Tehased  eesma¨rgiga ka¨ivitada so¨o¨daproteiini ja toiduo~li tehas. 1999. aasta detsembris ka¨ivitus tootmine. Alates 1.10.2012 on tehase a¨rinimi AS Scanola Baltic. 2013. aasta märtsis alustas to¨o¨d uus tehas. Augustis 2013 alustas tööd uus rapsi vastuvo~tukeskus.

Aktsiakapital: 5 000 000 eurot

Aktsiona¨r: AS Baltic Agro

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960