Autor: Indrek Kald • 18. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: kodumaine tootmine kiratseb

Hinnasurve tõttu kodumaine tootmine pigem kiratseb, ütles Atria Eesti ASi juhatuse esimees Olle Horm.

Kuigi uuringute järgi eelistab üle 70% eestimaalasist kodumaist liha, söövad enam kui pooled tarbijad just välismaist liha. "Põhjus on selles, et inimesed ei tee vahet kodumaisel ja välismaisel toodangul – paljud kodumaise kaubamärgiga tooted on tegelikult valmistatud imporditud lihast," märkis Horm.

Tema kinnitusel on Eesti sealihatootjail siiski põhjust rõõmustada. "Eriti keeruline periood, kui vilja hind on kõrge ja sealiha hind madal, läheneb lõpule. Uue saagiga vilja hind odavneb ning liha hind on kogu Euroopas on tõusulainel," märkis Horm ettevõtte pressiteates.

Eesti probleemiks on tema sõnul see, et suur osa siin kasvatatud sigadest müüakse elusana Eestist välja. "Samal ajal kui suur osa tööstusi kasutab odavama hinna tõttu importtoorainet. Uuringute kohaselt on hüppeliselt kasvanud ka jaekaubanduse huvi müüa välismaist liha," lisas Horm.

Atria juhi kinnitusel on Eestis vaid kaks täisahelaga lihatööstust – nemad ja Rakvere. "Ülejäänud tootjad on kõik toorainest ehk liha hindadest ülimalt sõltuvad ning vajadusel ostavad liha välismaalt," selgitas Horm.

"Üks asi on tooraine kvaliteet, mis minu meelest on Eestis tootmise juures parim – kasvõi seepärast, et tarneahel on lühike ja toorainest saab võimalikult lühikese ajaga toode. Teine ja palju valusam küsimus on kodumaise tootmise jätkusuutlikkus ja töökohad, mis võivad ebateadliku tarbijakäitumise tõttu väga lihtsalt kaduda ning ei pruugi enam kunagi taastuda," rääkis ta.

Kohalike toodete hind peab Hormi sõnul olema konkurentsivõimeline, kuid probleemiks on eelkõige Euroopa Liidu sisesed erinevad põllumajandustoetused. "Mõne teise riigi tootja võib ka palju väiksema hinna juures tõsist kasumit nautida, kui meie peame ka kõrgema hinna juures sente lugema. Ühest küljest kõlab hüüdlause "Eelista eestimaist" veidi õõnsalt, kuid teisalt on parim viis oma kodukoha elukeskkonna parandamiseks," märkis ta.

Atria Eesti AS on Põhjamaade toiduainetööstuse kontserni Atria Plc. kuuluv lihatööstus, mis hõlmab tootmisahelat seakasvatusest valmistoodete müügini. Ettevõtte kaubamärgid on Maks & Moorits, VK ning Wõro. Atrial on seafarmid Lõuna-Eestis ning Läänemaal, tootmisüksused asuvad Valgas ja Vastse-Kuustes.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960