• 20.09.13, 15:57
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Seeder: toidutööstuse efektiivsus peab kasvama

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna Nõo Lihatööstuse uue hoone nurgakivi panekul, et Eesti lihasektor vajab efektiivsuse tõstmiseks enam koostööd tootjate ja töötlejate vahel ning selget spetsialiseerumist.
„Eesti lihatoodete kvaliteet on väga hea, kuid meie toiduainetööstuste efektiivsus võrreldes Lääne-Euroopaga vajab veel tõstmist. See on ka tarbijale oluline, sest efektiivsem tootmine on eeldus hindade stabiliseerimiseks,“ rääkis Seeder. „Senisest enam vajab Eesti lihasektor tõhusamat koostööd tootjate ja tööstuste vahel, et jõuaksime oma tooraine ka kohapeal töödelda ja toota kõrgema lisandväärtusega kvaliteettooteid.“
Lihasektori toodetav lisandväärtus oli eelmisel aastal 39,7 miljonit eurot ehk 2011. aastaga võrreldes 5,4 miljonit eurot vähem (12%). Lihatoodete tootmisega loodav lisandväärtus moodustas toiduaine tootmise lisandväärtusest 18%.
Seederi sõnul vajab sektor efektiivsuse tõstmiseks investeeringuid. „Selleks, et tõsta toiduainetööstuste efektiivsust, on vaja investeeringuid uutesse seadmetesse ja tootmishoonetesse. Nõo Lihatööstus on hea näide sellest, kuidas ka väiksem tööstus võib turul suurtega edukalt konkureerida, kui suudab leida endale õige niši,“ ütles Seeder.
Ministri sõnul näitavad Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringud, et Eesti tarbija hindab kodumaiste lihatööstuste toodangut. Uuringufirma EMOR juunis avaldatud uuringust „Eesti toidukaupade positsioon siseturul 2013“ selgub, et Eesti lihatoodangu osakaal on suurim keeduvorstide ja viinerite (98%), suitsuvorsti  (96%) ning suitsuliha kategoorias.
Põllumajandusministeeriumi koostatud lihatööstuse ülevaatest 2012. aasta kohta selgus, et Eesti lihasektori kogutoodang moodustas mullu toiduainete tootmisest 21%. Eelmisel aastal kasvas sea-, lamba- ja kitseliha tarbimine, vähenesid aga linnuliha ja veiseliha tarbimine. EMORi uuringu „Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2012“ andmetel eelistab 85% tarbijatest enda sõnul kodumaist värsket liha, sinki ja suitsuvorsti.

Seotud lood

Uudised
  • 25.09.13, 10:00
Kalvi Kõva: maaelu arengukava peab looma kindlustunde
Riigikogu maaelukomisjoni istungil keskenduti selle nädala neljapäeval täiskogu istungi päevakorras oleva olulise tähtsusega riikliku küsimuse Eesti maaelu järgmise seitsme aasta arengukava arutelule.
Uudised
  • 20.09.13, 15:53
Nõo Lihatööstus ehitab 2 miljoni euro eest uue tootmishoone
Nõo Lihatööstus alustas uue 2000-ruutmeetrise tootmishoone ehitamist, mis loob Nõo valda vähemalt 20 uut töökohta.  Koguinvesteering ulatub rohkem kui kahe miljoni euroni.
  • ST
Sisuturundus
  • 30.09.24, 11:35
Ebastabiilne majanduslik olukord põllumajanduses: kuidas kaitsta saaki ja säästa targalt
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele