Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saagikoristus lõpusirgel: talivilja vähem, suvivilja rohkem

15. septembriks oli koristatud 97% teravilja, 79% rapsi ja rüpsi ning 47% kartuli kasvupinnast.

Statistikaamet teatab, et tänavune saagikoristus on võrreldes eelmise aastaga oluliselt varajasem. Talivilja saak koristuspinna hektarilt jäi mullusest väiksemaks, samas suvivilja saak oli suurem. Eelmise aastaga võrreldes on suurenenud ka rapsi ja rüpsi, herne ning kartuli saagikus.

Esialgsetel andmetel kasvatati Eestis tänavu teravilja 308 700 hektaril, sellest on teraks koristatud 97%. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 3317 kilogrammi teravilja, sealhulgas rukist 1981, nisu 3458, otra 3475 ja kaera 2664 kilogrammi. Osa teraks külvatud vilja koristatakse haljasmassiks.

Rapsi ja rüpsi kasvatati kokku 84 800 hektaril. Enamik talirapsist ja -rüpsist on koristatud, samuti üle kolmveerandi suvirapsi ja -rüpsi kasvupinnast. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 2000 kilogrammi rapsi- ja rüpsiseemet.

Kartulit kasvatati 6400 hektaril, millest 47% on kartul võetud. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 21 982 kilogrammi kartuleid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960