Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lemetti: mesinikud peavad mesilad registreerima PRIA-s

Eesti mesinikud peavad mesilaste tervise huvides registreerima oma mesilad PRIA registris, leiti eile Põllumajandusministeeriumis toimunud esimesel mesinduse ümarlaual.  Praegu pole enamik mesilaid registrisse kantud.

Seaduse järgi on kõigil mesinikel kohustus registreerida oma mesilad Põllumajanduse ja Registrite Informatsiooni Ameti (PRIA) registris. Eestis on hinnanguliselt 6000 mesinikku, kuid PRIA registrisse on nende poolt kantud vaid 1800 mesilat.

„See tähendab suurt probleemi tauditõrjel. Kui paljud mesilad pole kaardil, siis pole ka tõrje tõhus,“ ütles Põllumajandusministeeriumi põllumajanduse- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Samuti pole põllumeestel võimalik mesinikke taimekaitsevahendite kasutamisest teavitada. Teiselt poolt on väga oluline, et mesinikele oleks kättesaadavad ka põllumeeste kontaktandmed.“  

Ümarlaual arutati veel taimekaitsevahendite kasutamist põllumajanduses, PRIA registrite edasiarendamist parema infoliikumise tarvis ja Ameerika haudmemädaniku tõrjet mesilates.

Ümarlaual osalesid Põllumajandusministeeriumi, Veterinaar- ja Toiduameti, Põllumajandusameti, Eesti Mesinike Liidu, Saaremaa Meetootjate Ühingu, Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu esindajad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960