Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus võetakse luubi alla väikeenergeetika areng

Eesti Maaülikoolis toimuval konverentsil on fookuses taastuvenergia arendus- ja teadustöö tulemused ning väikeenergeetika areng Eestis.

Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi energeetika osakonna juhataja Andres Annuki sõnul on maaülikool jõuliselt panustamas hajaenergeetika lahendustesse. „Tuleva aasta alguses on meil plaanis avada hajaenergeetika labor, mis on märkimisväärne samm väikeenergeetika edendamisel,“ tõdes Annuk.

Konverentsil väikelahendustest rääkiv Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist rõhutas, et taastuvenergiasektor on ainus energeetikaharu, kus toimub agressiivne innovatsioon ja tehnoloogia odavnemine. „Läbimurdetehnoloogiate kasutuselevõtmine ja väiketootmisseadmete masstootmine ainult kiirendab alanud energiatootmise revolutsiooni,“ ütles Tammist.

Tammisti hinnangul on elektri väiketootmisel selge kasu ühiskonnale: „Energia enda tarbeks tootmine demokratiseerib energiatootmist, sest inimesed saavad ise aktiivselt otsustada, kui palju ja millisest allikast nad energia toodavad.“ Tammist lisas, et viies tootmise sinna, kus energia ka ära tarbitakse, vähenevad võrgukaod ning sõltuvus tsentraliseeritud elektritootmisest.

Konverentsi „Taastuvate energiaallikate uurimine ja kasutamine“ korraldab Eesti Maaülikool koostöös Eesti Taastuvenergia Koja ja Eesti Teadusagentuuriga. Üritus toimub neljapäeval, 14. novembril algusega kell 10 Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone (Kreutzwaldi 1a) aulas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960