Autor: Mari Mets • 10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa alustas eilsest Eesti tootjate vastast boikotti

Venemaa alustas eilsest Eesti piima- ja kalatoodete vastast kaubandusboikotti. Eesti on seni neid tooteid Venemaale eksportinud aastas 60 miljoni euro eest.

Vene Tolliliit tegi Eesti piima- ja kalatootjatele mitmeid märkusi, osa neist on vaid formaalsed, kuid mõned ka sisulised, märkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder eilsel valitsuse pressikonverentsil. Tema sõnul kinnitab valitsus tegevusplaani kahe kuu jooksul.

Seda, kas tegemist on Venemaa poliitilise või tehnilise otsusega, on Seederi sõnul raske määratleda, kuid asjaolu, et selline Tolliliit üldse eksisteerib, on kindlasti poliitiline.

„Nad eeldavad Eesti ettevõtete mõningate hoonete ümberehitamist, sest need on Venemaa hinnangul liiga kitsad teatud protseduuride läbiviimiseks," rääkis Seeder. "Näiteks see, kui ettevõttel on üks värav piirdeaiast sisenemiseks. Tolliliidu seisukoht on, et toodang ja toore ei tohi läbida sama väravat, ehk siis näiteks toorpiim ja juust ei tohi tulla ja minna sama värava kaudu,“ selgitas minister.

„Eesti veterinaar- ja toiduamet teeb ettevõtetele iga kuu järelvalvet, kuid iga kord ei kirjutata eraldi välja, kas firma olmetingimused vastavad ka Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolli nõuetele - see akt kinnitatakse kord aastas, kuid Venemaa tahaks, et seda tehtaks sagedamini,“ lisas Seeder.

Lisaks tegi Tolliliit märkuse, et kõikides ettevõtetes pole kättesaadavad Venemaa riigikeelsed nõuded, mida on 3500 lehekülge, märkis Seeder.

„Vene Tolliliidul on ka nõuded proovide võtmiseks dioksiinide ja raskemetallide tuvastamiseks. Euroopa Liidu ja Venemaa nõuded proovide võtmise sageduse kohta on erinevad, eks me püüame need siis kooskõlla viia Tolliliidu nõuetega,“ ütles minister.

„Riik ei pea oma järelevalve korraldust väga palju ümber tegema, pigem on igal ettevõttel oma programm, et viia tootmine kooskõlla Venemaa nõuetega. Eesti ettevõtted on Vene turul tegutsedes juba ebastabiilsusega arvestanud, suuri tagasilööke ja massilist pankrotti see piimatööstustele kaasa ei too, kalatööstuste esindajatega kohtun järgmisel nädalal, kuid tean juba, et ka nende võime lühiajaliselt ümberorienteeruda on täiesti korralik,“ sõnas ta.

Minister Seeder rõhutas, et Eesti on siiski vaid üks riik paljude seast, kellele Venemaa kaubanduspiiranguid kehtestas. Mullu kehtestas Tolliliit sarnased piirangud Prantsusmaale, Hollandile ja Leedule.

Seni on Eesti eksportinud Venemaale piimatooteid umbes 50 miljoni euro eest aastas ning kalatooteid ligi 10 miljoni euro eest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960