Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatoodang suurenes neljandat aastat järjest

Esialgsetel andmetel toodeti 2013. aastal 762 300 tonni piima, mis oli 6% enam kui aasta varem, teatab Statistikaamet.

Pärast väikest langust 2009. aastal, on piimatoodang igal aastal võrreldes eelmise aastaga kasvanud. 

31. detsembril 2013 oli Eestis 261 700 veist, sealhulgas 97 100 piimalehma. Varasema aasta sama ajaga võrreldes oli veiseid 6% rohkem, aga piimalehmade arv on jäänud peaaegu samaks. Piimalehmade arv on viimase kümnendi jooksul olnud langustrendis, ent viimastel aastatel on nende arv stabiliseerunud. Samas keskmine piimatoodang lehma kohta on pidevalt suurenenud. 2013. aastal oli keskmine piimatoodang lehma kohta 7824 kilogrammi ehk 289 kilogrammi rohkem kui aasta varem.

Aasta lõpus oli Eestis 360 000 siga ning 82 700 lammast ja kitse. Sigu oli 4% vähem kui 2012. aastal samal ajal, lambaid ja kitsi oli 2% rohkem.

2013. aastal toodeti 187,1 miljonit muna, mida oli 4% enam kui aasta varem. Majapidamistes tapeti või müüdi tapaks 117 700 tonni (eluskaalus) loomi ja linde, lihatoodang suurenes aastaga 2%. Seejuures veise-, lamba- ja kitselihatoodang vähenes, aga sea- ja linnulihatoodang suurenes.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960