Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algab järjekordne tulude deklareerimise periood

2013. aasta tulusid saab elektrooniliselt deklareerima hakata hiljemalt 15. veebruarist. Maksu- ja tolliameti teenindusbürood väljastavad eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke alates esmaspäevast, 17. veebruarist. 

Eelmisel aastal oli tulu deklareerijaid 650 000, kellest e-maksuametit kasutas 95 protsenti, sel aastal prognoosib amet vähemalt 640 000 deklareerijat. Eeldatavalt peaks pisut suurenema ka e-deklaratsioonide osakaal, prognoositavalt 96 protsendini.

Esimeste tulumaksutagastustega alustab maksuhaldur hiljemalt 28. veebruaril. Tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev on 31. märtsil. Kauem läheb nende deklaratsioonide töötlemisega, mis esitatakse paberil, siis alustatakse tagastamisega hiljemalt 20. aprillil. Üldine tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg on sel aastal 1. juuli.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde märkis, et sel aastal pöörab amet kõrgendatud tähelepanu välistulude deklareerimisele.   

"Eelmisel aastal deklareeris õigeaegselt oma välistulud 8343 maksumaksjat, järelkontrollide tulemusel pidid seda tegema veel 6163 maksumaksjat," ütles Udde.

Udde rõhutas, et kõigil, kes saavad välismaalt tulu, on kohustus deklareerida see tulu Eestis. „Ja kui nendelt tuludelt tuleb ka tulumaksu tasuda Eestis, siis tuleb seda teha õigeaegselt, vastasel juhul lisandub maksusummale intress ligi 22% aastas. Kui inimene on aga asunud välismaale alatiseks tööle, siis tuleks kaaluda oma maksuresidentsuse muutmist," lisas Udde.

Maksuhaldur juhib ühtlasi tähelepanu sellele, et käesoleva aasta alguses jõustunud täiendav maksuvaba tulu pensionitelt 210 eurot kuus ei laiene eelmise, 2013. aasta tulude deklareerimisel, ning täiendav maksuvabastus pensionitelt, mis 2013. aasta tuludeklaratsioonis arvestatakse, on 2304 eurot.

Sellest, missugused on tänavused olulisemad muudatused tulude deklareerimisel, saab lähemalt lugeda maksu- ja tolliameti kodulehel asuvast teemaveebist, muudatuste alajaotise alt.

Samuti võib info saamiseks helistada ameti telefonidele: 1811 – deklareerimise kohta käivad küsimused, abi nii paber- kui elektroonilise deklaratsiooni täitmisel ja 880 0811 – info füüsiliste isikute maksustamise kohta.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960