Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti McDonald’s restoranide kasutatud toiduõlist valmib biodiisel

Kiirtoidurestoranide kett McDonald’s loovutab Baltikumi restoranides kasutatud toiduõli biodiisli tootmiseks. Friikartulite valmistamiseks tarvitatud toiduõli tarnitakse kolmest Balti riigist Leedu ettevõttesse Biomotorai UAB. Eelmisel aastal varustas McDonald’s Leedu ettevõtet 158 000 liitri kasutatud õliga, millest toodeti üle 135 000 liitri biodiislit.

McDonald’s Baltikumi tegevdirektori Tomasz Nawrocki sõnul kannab ettevõte hoolt keskkonna eest, otsides pidevalt erinevaid viise einete valmistamisel kasutatatud toiduainete ning toidu¬pakendite taaskasutamiseks. „Meil on hea meel, et oleme juba kümme aastat andnud kogu Baltikumis toiduvalmistamisel kasutatud õli biodiisli tootmiseks. Biomotorai kasutab 5 liitri biodiisli tootmiseks 6 liitrit toiduõli, mis tõestab ilmekalt, et kasutatud tooteid ei tohiks automaatselt käsitleda prügina. Tegemist on väärtusliku toorainega, mille taaskäitlemisega panustame jätkusuutlikuma keskkonna ja ettevõtluse arendamisse,” sõnas Nawrocki.

Biomotorai juht Donatas Karanauskas väljendas samuti rõõmu senise ja jätkuva koostöö üle  McDonald’s restoraniketiga.  „Baltikumi McDonald’s restoranidest saadav toiduõli töödeldakse kaasaegsetes puhastus- ja filtreerimisseadmetes ning transporditakse seejärel Austrias ja Saksamaal asuvatesse biodiisli tehastesse. Seal sünnib sellest säästev biodiislikütus, mille kasutamisel eraldub teiste kütuseliikidega võrreldes keskkonda pea kaks korda vähem süsihappe¬gaasi,” selgitas Biomotorai juht.

Enam kui 80% Euroopa McDonald’s restoranides kasutatud toiduõlist töödeldakse ümber biodiisliks ning McDonald’s otsib järjepidevalt uusi võimalusi selle mahu suurenda¬miseks.

Baltikumi McDonald’s restoranides kasutatakse kvaliteetset maitsestamata rapsi- ning päevalilleõli, mida toodab Saksamaa ettevõte Walter Rau.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960