Autor: Alyona Stadnik • 26. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahetootja: tööstuse puudus ajab hinnad üles

Kuni Eestis ei ole oma mahetööstust ja mahetootjad on vähe, on hinnavahe tava- ja mahetoodete vahel suur, leiab Mardimäe Ökotalu peremees Mart Uibokand.

"Mahetootjaid on vähe ja seetõttu ka hinnad kallimad. Maheteravilja hind kujuneb kallimaks, sest tootmine on kallim. Samuti käsitsi pakkimine, kus kulub rohkem aega. Tootja ei saa odavamalt müüa, kui see tootmishind kujuneb," tõi mahekartuli, -teravilja ja -lamba müümisega tegelev Uibokand põhjused välja. "Kui Eestis oleks üks korralik mahetööstus, oleks hinnad sõbralikumad. Praegu läheb teravili Soome ja sealt tulevad helbed tagasi, need kulud tulevad hinnale juurde."

Tema sõnul ei ole mõtet mahetehnoloogiasse Eestis investeerida, sest turg on väga väike.

Mahetoodete valik Eestis laieneb, kuid suur osa tarbijaist ei ole seda valmis kõrge hinna eest ostma. Kohati tuleb mahetoote eest maksta kordades kõrgemat hinda.

Kõige suurem hinnaerinevus mahe- ja tavatoote vahel tuleb TNS Emori andmeil välja porgandil, selgub täna tutvustatud ja Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960