Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kala- ja piimatööstuses tootjahind kasvutrendis

Töötlevas tööstuses kasvasid hinnad enim toiduainete tööstuses, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Veebruar ei toonud tootjahindade arengutes olulisi muutusi. Statistikaameti andmetel püsis töötlevas tööstuses tootjahindade aastane kasv 0,2% tasemel, kuuga tõusid hinnad keskmiselt 0,4%. Euroopa Liidu riikides olid hinnad jaanuaris valdavalt kerges languses, eeldatavalt oli olukord sarnane ka veebruarikuus. Kuigi indikaatorid näitavad Euroopas majanduse kosumise märke, pole see hindadesse kandunud.

Keskmisest oluliselt kiirem hinnatõus iseloomustab mõningaid toiduainete tööstuse alamsektoreid. Kalatööstuses on toodang aastaga kallinenud ligi 15 protsenti ja piimatööstuses enam kui 8 protsenti. Seejuures paistab kalatööstus silma ka pikemaajalisi trende vaadates, kuna tema toodang on alates 2010. aastaset kallinenud enam kui 50 protsenti.

Samas kogu töötleva tööstuse toodang kallines samal perioodil 8 protsenti. Paberitööstuses on hinnad viimase nelja aastaga kukkunud. Keskmisest kiirem hindade kasv iseloomustab ka mööblitööstust, kus toodang kallines aastaga veidi enam kui 5 protsenti. Kuna antud sektoris moodustab olulise osa kuludest tööjõud, veab hindu üles ilmselt üldine palkade kasv, mis muudab tööjõu kallimaks.

Aastases võrdluses jätkasid veebruaris ekspordi- ja impordihinnad langustrendil, vastavalt 2,3 ja 2,7 protsendiga. Hinnalanguse suuremateks mõjutajateks oli endiselt naftasaadused ja elektroonikatooted. Samas jaanuariga võrreldes olid ekspordihinnad 0,3 protsendilise kasvuga, impordihinnad aga kahanesid pärast eelmise kuu tõusu 0,6 protsenti.

Naftasaaduste ekspordihinnad langesid veebruaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 11,2 protsenti ja impordihinnad 8,6 protsenti, mis oli suurim kukkumine teiste kaubagruppidega võrreldes. Selle taga on suuresti dollari nõrgenemine euro suhtes. Aastaga on enam suutnud oma toodete väljaveohindasid tõsta joogitootjad ja mööblitootjad, vastavalt 11 ja 7 protsenti. Nii ekspordi- kui impordihinnad olid aastatagusest perioodist mõnevõrra kõrgemad puittoodetel.

Tööstusettevõtted prognoosivad lähikuudeks hindade püsimist samal tasemel. Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu põhjal olid kõrgemad ootused hinnatõusuks toiduainetööstuses ja paberitööstuses, teistes harudes oli olukord stabiilne või nähti ette isegi mõningast hindade alanemist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960