Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raiemaht seab ohtu loodusväärtused

Keskkonnaühendused ja teadlased möönsid Tartus toimunud ümarlaual, et praegune metsanduspoliitika ei ole jätkusuutlik, raiemahtude tõus seaks paljud loodusväärtused tõsisesse ohtu.

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) metsaekspert Indrek Sell nentis, et raiemahte arvestades lähtutakse liialt majanduslikest huvidest, koheldes metsa kui puupõldu. "Viimasel ajal aktiivsemaks muutunud metsandusalases diskussioonis on esitatud väiteid, et metsade raiemaht võiks olla senisest suurem. See võib küll tuua lühiajalist majanduslikku kasu, ent tuleb arvestada ka asjaolu, et mets on ökosüsteem, mis on koduks paljudele ohustatud liikidele," lausus Sell.

Ühtlasi leiti ümarlaual, et tõhustama peaks majandusmetsades elavate haruldaste liikide kaitset. "Kui metsaelustikku kaitsta vaid looduskaitsealadel ning mujal majandada metsi intensiivselt ja looduväärtusi arvestamata, jäävad paljud liigid kaitsealadele isolatsiooni."

ELFi eestvedamisel möödunud nädalal toimunud ümarlaual osalesid Eesti Ornitoloogiaühingu, MTÜ Lääneranniku ja Tartu Üliõpilaste Looduskaitseringi esindajad ning Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli teadlased.

Lisainfo: Indrek Sell, metsaekspert, SA Eestimaa Looduse Fond, tel: 53 026872, e-post: [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960