Autor: Heino Laiapea • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestile kukuvad künni maailmameistrivõistlused sülle

Eestil on võimalus korraldada 2017. aastal künni maailmameistrivõistlused. Eesti Künniseltsi juhid leidsid, et härjal tuleb sarvist haarata.

Võistukünni tutvustamiseks ja meisterlikkuse tõstmiseks on kavas tänavu  korraldada vähemalt neli võistlust. Esimene mõõduvõtmine on juba künnipäeval, 14. aprillil Kuusiku lennuvälja lähistel katsekeskuse põldudel. Kuusikul künnivõistluste korraldamine aitab kaasa Kuusiku kui põllumajandusteaduse kantsi taastamisele. Samuti on võimalik Tallinna inimestel sõita künnivõistlustele nii lennuki kui Elroni rongiga.   

Teine künnivõistlus on augustis Võrumaal Navi külas ja kolmas Olustveres Eesti meistrivõistlustena ning seejärel sõidavad kõik meie kündjad Soome meistrivõistlustele.

"Seni on kalendris Eesti ja Soome meistrivõistlused olnud ühel ajal. Õige on tuua Eesti meistrivõistlused nädala võrra ettepoole," selgitas ajagraafiku muutmise vajadust künniseltsi juhatuse liige Kaspar Järvala.

Juba on esimesed pakkumised ka maailmameistrivõistluste künnipõllule tehtud.

Aasta põllumajandussektori tippjuhi tiitli pälvinud Kehna mõisa OÜ juht Märt Riisenberg kinnitas, et firmal on Viljandi mantee ääres mitu sobivat põldu. Ühel neist peeti poole sajandi eest esimesed rajooni künnivõistlused.

"Kehtna valla vapilind on künnivares. Igasugused künnivõistlused sobivad siia hästi," selgitas Märt Riisenberg.

"Igal juhul tahan ka siis põllumajandusminister olla, kui künni maailmavõistlused on Eestis," rääkis põllumajandusminister Ivari Padar. Tema sõnul on vaja kohe alustada ka hobukündjate koolitust. "Maailmameistrivõistlustel küntakse ka hobustega, ega meiegi teisiti või. Hobukündjate peatreeneriks nimetan Peeter Nurmiku Järvamaalt," jutustas Ivari Padar. Padaril on plaan sügisel endised põllumajandusministrid Olustveresse  hobukünnile kutsuda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960