Autor: Birjo Must • 7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rannarootsi juht: konkurents lihatööstuses tiheneb

Konkurents tiheneb pidevalt, sest  kõik endised nii-öelda nišitootjad üritavad tavaviineri- ja vorstiturule tulla, kommenteeris Eesti lihatööstuse käekäiku Rannarootsi Lihatööstuse juht Indrek Puskar.

Täna teatas Rakvere Lihakombinaadi emaettevõte Soome kontsern HKScan oma kehvadest majandustulemustest. Ettevõtte juhatuse esimehe Hannu Kottoneni sõnul oli põhjus selles, et aasta algas väikese nõudlusega.

Puskar ei osanud HKScani kehvasid tulemusi kommenteerida, kuid märkis, et olukord Soomes mõjutab palju ka Eesti inimeste käekäiku.

"Rannarootsi lihatööstus on oma esimese kvartali tulemustega selles suhtes rahul, et tegime realistlikud plaanid. Mis seal salata, oleme natuke ees ka eelmise aasta tulemustest," sõnas Puskar.

Üldiselt oli Puskari sõnul aasta alguses olukord Eesti lihatoodete turul tavapärane. Samas märkis ta, et konkurents pidevalt tiheneb, sest  kõik endised nii-öelda nišitootjad üritavad tavaviineri- ja vorstiturule tulla.

"Pigem aga vaataksin esimesest kvartalist ettepoole. Aprillis ja mais mõjutab lihatööstuse tulemusi väga palju ilm ja mai esimene nädal sellest vaatevinklist küll eriti rõõmustav pole olnud," lisas ta. 

Rannarootsi Lihatööstusel on juhi kinnitusel tänavu teatud mõttes muudatuste aasta, kuid esimese poolaasta pärast ta enda sõnul väga ei muretse, sest esimesest kvartalist on hea puhver all.

Lihatööstuse võtmesõnadeks teisel poolaastal on Puskari sõnul toormehindade muutus ning see, kuidas Eestil üldiselt läheb. "Murelikuks teeb, et majanduskasvu väljavaateid järjest alandatakse ja lisaks on naaberturgudel probleemid. Me küll otseselt väga palju ei ekspordi, aga ka Eesti elanike sissetulekuid mõjutavad naabrite, eriti just Soome käekäik," sõnas ta.

Igal juhul võtame kvartali korraga ja püüame reageerida vastavalt sellele, kuidas olukord parajasti on, rääkis Puskar.

Soome kontsern HKScan, mille hulka kuulub ka Rakvere Lihakombinaat, teatas täna kehvadest majandustulemustest. Ettevõtte I kvartali käive vähenes aastaga 8,2%, 465,4 mln eurole. Maksueelne kahjum kasvas aastaga 6,7 miljonilt eurolt 16,3 miljonile eurole.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960