Autor: Birjo Must • 7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Horm: seakasvatus viis väikesesse miinusesse

Kuigi Atria Eesti oli esimeses kvartalis väikeses miinuses, pole meie regioonis midagi tõsist juhtunud, rääkis Atria Eesti juht Olle Horm.

"Atria oli Eestis väikeses miinuses ja seda eelkõige seetõttu, et kasvatame oma enda sead. Kuna Venemaa pani piirid kinni, siis on importtooraine hetkel odavam," rääkis Horm ja lisas, et need ettevõtted, kes kasutavad importtoorainet, on praegu teatud mõttes eelisseisus.

Samas tunnistas Horm, et midagi hullu lahti pole, sest esimene kvartal ongi lihatööstuses kõige raskem ja väiksema tarbimisega aeg.

Teine ja eelkõige kolmas kvartal on Hormi kinnitusel lihatööstuses kõige suurema käibega aeg, sest suvel liha müük kasvab. "Edaspidi ootamegi, et päike tuleks välja ja inimesed hakkaksid šašlõkki ostma," rääkis juht pikematest plaanidest.

Hormi sõnul on veel vara öelda, kas tänavuse teise ja kolmanda kvartali tulemused saavad olema paremad kui mullu. "Midagi dramaatilist pole ju juhtunud, aga Venemaa impordikeelud avaldavad mõju küll," tunnistas ta.

Kui varem eksporditi Euroopa Liidust Venemaale hinnanguliselt 700 miljonit kilo aastas, siis nüüd jääb liha Hormi sõnul üle. "Kogu see liha otsib suunda, nii et väga raske on hinnata, mis saab sealiha hinnast ja ka vilja hinnast, mis seakasvatajate tulemusi väga palju mõjutavad," kinnitas juht.

Soome majanduse jahenemine Hormi sõnul meie igapäevast tarbimist oluliselt ei mõjuta. "Toiduainetetööstus on ikkagi suhteliselt lokaalne ja meie toidame ikkagi Eesti inimest. Meie oleme küllaltki sõltuvad inimeste üldisest heaolust," kinnitas Horm.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960