Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti parim noor aednik õpib Räpina Aianduskoolis

Eile, 8. mail Põlvamaal Räpinas mõõtu võtnud noored aednikud selgitasid endi seast parima, kelleks on Räpina Aianduskooli õpilane Enely Lohu.

”Aianduse pisikuga nakatusin juba lapsepõlves, minu ema ja õde on Räpina Aianduskooli lõpetanud, nende eeskujul valisin aianduse eriala,” ütles Eesti parim noor aednik Enely Lohu. ”Võistlus läks hästi, alguses oli pinge väga suur, eriti kartsin pookimise osa,” ütles Lohu. Tema sõnul osutus kõige raskemaks vigursõit mururaideri ehk niidukiga, sest masin oli tema jaoks uus. Lohu lisas, et tugevalt tundis ta end väetamises, sest oli seda mitmeid kordi harjutanud. ”Pärast kooli lõpetamist tahan kindlasti minna erialasele tööle aiandisse või lillepoodi,” kirjeldas Lohu oma tulevikuplaane.

”Võistlused läksid kokkuvõttes hästi, suuri viperusi ei esinenud ning õpilased läbisid kõik võistlusalad,” ütles võistluse korraldaja Tõnis Soopere. Tema sõnul oli noorte jaoks suurim katsumus taimede tundmine ladina keeles ning kõige lihtsamaks osutus mururaideri valitsemine, mis oli ka võistluse lõbusaim osa. ”Noorte aednike tase on rahuldav, sest algteadmised ja oskused on olemas,” nentis Soopere. Ta lisas, et õppides ja praktiseerides saavad noortest oma ala tipptegijad.

Võistluskava koosnes aedniku põhilistest tööülesannetest, mis näitavad taimede tundmise, pookimise, viljapuu istutamise, väetamise ja ka lihtsama kastmissüsteemi ehitamise oskusi. Lisaks oli võistluse üks osa vigursõit mururaideri ehk niidukiga. Ülesandeid lahendades pidid noored olema täpsed, hoolikad ja loomulikult ka loovad.

Võitja sai lisaks tiitlile „Noor Aednik 2014” rahalise preemia ning auhindu võistluse toetajatelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänavustel võistlustel võtsid mõõtu 11 võistlejat Räpina Aianduskoolist, Luua Metsanduskoolist ja Saksamaa partnerkoolist Ernst-Benary Schule Erfurt.

Võistlusi korraldas Räpina Aianduskool koostöös SA Innove ja Eesti Aiandusliiduga. SA Innove koordineerib alates 2006. aastast noorte kutsemeistrivõistlusi Eestis ning abistab koostööpartnereid võistluste korraldamisel ja teavitustöös. Sihtasutus Innove on üld- ja kutsehariduse valdkonna ja hariduse tugiteenuste kompetentsikeskus ning Euroopa Liidu toetuste vahendaja.

Täpsem võistluse info ja ajakava on leitav SIIT.

Noor Aednik 2014 kutsevõistluse fotogalerii on leitav SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960