Autor: Mari Mets • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taimekahjurite äpp võitis Ideelabori peapreemia

Ettevõtlike tudengite projektide võistluse Ideelabori finaalis pälvis kümne tiimi seast peapreemia taimekahjurite ja -haiguste tuvastamise äpp CropHealer, mille vastu on huvi tundnud juba mitmed investorid.

Tartu ülikooli Ideelabor, mis aitab tudengitel sarnaselt idufirmade kiirenditele 11 nädalat lennukaid projekte arendada, valis möödunud nädalal selle hooaja võitjaks projekti nimega CropHealer. See on nutitelefoni- ja veebirakendus, mis aitab põllupidajatel identifitseerida taimekahjureid ja -haigusi ning pidada nende kohta logi.

CropHealer võimaldab arendada välja teavitussüsteemi, et farmerid saaksid teha sobivaimate vahenditega ennetavaid tõrjeid, kui kahjurid või haigused lähikonnas levima hakkavad.

Idee autor Jaanika Mirka õpib Tartu kõrgemas kunstikoolis, kuid töötab igapäevaselt põllumajanduses, sestap sündis ka CropHealeri idee konkreetsest vajadusest sellise rakenduse järele.

"Kui käib põllundushooaeg, siis on põllumehed aeg-ajalt hädas taimeprobleemide kindlaks tegemisega, sest põllumajandusnõustajaid on Eestis väga piiratud arv. Mina põllumehe asemel tahaksin saada infot sobivate taimekaitsevahendite kohta neutraalsest allikast, ilma, et peaks abi leidmiseks mõnele konkreetsele tootjale helistama," rääkis ta.

CropHealeri tiim moodustus veebruaris ühes Garage48 riistvara hackathoniga toimunud Student Start-up Camp’is, kus Mirka käis välja idee ning sellega liitus kaheksa inimest. Arendustiim koosseisus Jaanika Mirka, Indrek Ilves, Karl-Oskar Masing, Toms Andersons, Gatis Steinbergs, Sirli Ruus, Mihkel Vunk ja Roman Normann töötab sellest ajast senini koos.

"Käisime CropHealeriga ühe korra ka Garage48s, kus võitsime tarkvara poole. Pärast seda võtsid meiega ühendust juba mitmed investorid, kes olid meie tootest huvitatud, kuid leppisime omavahel kokku, et niikaua, kui saame, ajame ilma läbi. Investoreid kaasame alles siis, kui asjal on 101 protsenti jumet," ütles Mirka.

Peapreemia 500 eurot kulub Mirka sõnul valdavalt jooksvateks kulutusteks nagu serveri üleval pidamine, kuid ka toote nime patenteerimiseks riigilõivu maksmisele. "Oleme saanud palju positiivset tagasisidet ja jõudnud nii kaugele, praegu seda projekti pooleli jätta poleks küll mõistlik," lisas ta.

Lisaks peapreemiale anti Ideelabori finaalis välja ka porto- ning publikupreemia, mille pälvisid vastavalt projektid nimedega Molekulaargastronoomia ja Kittify. Esimene kasutab keemialabori seadmeid toidu valmistamiseks, et teha näiteks arbuusist kalamaitselist sushit ning Kittify arendab tõelistele kassiarmastajatele mõeldud moodullahendust, mis oleks üheaegselt sisekujunduselement ja eritasandiliste jooksuradade süsteem kassidele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960