Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllusaaduste ja toidukaupade eksport oli esimeses kvartalis 291,1 miljonit eurot

Põllumajandussaadusi ja toidukaupu eksporditi 2014. aasta esimeses kvartalis 291,1 miljoni euro eest, mis moodustas 10,2% esimese kvartali koguekspordist. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu suurenenud 2,5%.

"Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubanduses suurenes Euroopa Liidu osatähtsus Eesti ekspordis 71 protsendini," ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Võrreldes aastataguse ajaga on oluliselt kasvanud näiteks piima ja piimatoodete eksport.“  

Esimese kvartali import põllumajandussaaduste ja toidukaupade osas kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4%, olles 2014. aasta esimeses kvartalis 341,7 miljonit eurot. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveo osakaal esimese kvartali koguimpordis oli 10,7%.

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade peamised eksporditurud esimese kolme kuu jooksul olid Venemaa (19,9%), Soome (17,1%), Läti (17,1%) ja Leedu (15,2%). Kõige rohkem imporditi põllumajandussaadusi ja toidukaupu Lätist (16,9%), Leedust (13,8%) ja Soomest (10,9%).

Kui 2013. aasta esimeses kvartalis eksporditi enim kala ja kalatooteid (52,3 mln euro väärtuses), siis 2014. aasta esimeses kvartalis oli suurim piima ja piimatoodete eksport (57,6 mln eur). Võrreldes aasta taguse ajaga on see tootjaile soodsate maailmaturu hindade mõjul kasvanud 26,8%. Sarnaselt eelmise aasta esimesele kvartalile oli ka 2014. aasta esimesel kolmel kuul suurim impordigrupp joogid ja alkohol (71,4 mln eur).

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubandusbilanss oli esimeses kvartalis -50,6 miljonit eurot. Võrreldes aastataguse ajaga on bilansi negatiivne saldo suurenenud 26,1%, kuid on võrreldav 2012. aasta seisuga.

Andmed 2014. aasta esimese kvartali kaubavahetuse kohta leiab Põllumajandusministeeriumi kodulehelt: www.agri.ee/kaubandus-ja-turg

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960