Autor: Indrek Kald • 16. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti maasikasaak vähenenud kümnendiga 30%

Viimase kümne aasta jooksul on maasikate kasvatamise kogupind ja saak Eestis vähenenud.

Eestis kasvatati mullu maasikaid 640 hektaril ja saak oli 1601 tonni. Samas 2004. aastal oli Eestis maasikate kasvatamise kogupind 1095 hektarit ja saak 2293 tonni.

Maasikate sissevedu Eestisse on statistikaameti andmeil viimase kümne aastaga suurenenud kuus korda. Peamiselt tuuakse maasikaid Hispaaniast ja impordi kõrghooaeg on mais.

Välismaiste maasikate import on oluliselt suurenema hakanud pärast 2004. aastat, kui Eesti liitus Euroopa Liiduga. Maasikaimpordi kõrgaeg jäi aastasse 2010. Kui 2004. aastal imporditi Eestisse 201 tonni maasikaid, siis 2010. aastal 1213 tonni.

2011–12 tegi maasikate import läbi languse. Ent 2013. aastal kasvas sissevedu 1202 tonnini. Kui imporditud maasikatest lahutada re-eksport (kauba taasväljavedu pärast ladustamist), tarbiti mullu Eestis elaniku kohta 810 grammi importmaasikaid.

Enne ELiga liitumist imporditi Eestisse enim Poola päritolu maasikaid, alates 2004. aastast imporditakse kõige rohkem Hispaanias kasvatatud maasikaid. 2013. aastal moodustasid Hispaania päritolu maasikad maasikate impordist 85%. Hispaania päritolu maasikate import kasvas 2013. aastal 2012. aastaga võrreldes 1,3 korda.

Lisaks tuuakse Eestisse veel peamiselt Poola ja Belgia päritolu maasikad. 2013. aastal moodustasid Belgias ja Poolas kasvatatud maasikad vastavalt 5% ja 4% kogu maasikate impordist.

Maasikaimpordi kõrghooaeg on mais. Peamiselt veetakse maasikaid sisse märtsist juulini. Aastate jooksul on importmaasikate kõrghooaeg olnud mai. 2013. aastal imporditi maikuus ligikaudu pool maasikate kogu aasta sisseveokogusest.

Sissetoodud maasikate kilohind on aastate jooksul langenud. Kui 2009. aastal oli imporditud maasikate keskmine kilohind 1,8 eurot, siis 2013. aastal 1,6 eurot. Viie aasta jooksul on sissetoodud Hispaania päritolu maasikate kilohind langenud 2 eurolt 1,4 eurole, kuid tõusnud on Poola päritolu maasikate kilohind.

Kui 2009. aastal oli Poolas kasvatatud maasikate keskmine kilohind 0,9 eurot, siis 2013. aastal juba 1,4 eurot. Samuti tõusis 2013. aastal Belgias kasvatatud maasikate kilohind 2,9 euroni.

2013. aastal eksporditi Eestist 151 tonni maasikaid, millest 86% moodustas imporditud maasikate taasväljavedu pärast Eestis ladustamist ja 14% olid Eesti päritolu maasikad. Peamiselt eksporditi maasikaid Soome ja Lätti. Eksporditud maasikate keskmine kilohind oli 1,9 eurot.

Vaata lisa SIIT 

 

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960